vrijdag 7 december 2012

'Andere zonnestelsels mogelijk bewoonbaarder dan het onze'



In de Melkweg bevinden zich veel sterren die op onze zon lijken, maar uit een nieuwe studie blijkt dat planeten rond deze sterren mogelijk warmer en dynamischer zijn dan de aarde.

Het binnenste van dergelijke planeten is waarschijnlijk tot een kwart warmer dan de aarde, waardoor ze geologisch actiever zijn.

Geologen en sterrenkundigen van de Ohio State University (OSU) bestudeerden acht sterren die als twee druppels water op onze zon lijken om de hoeveelheid radioactieve elementen die ze bevatten te kunnen bepalen.

Bewoonbare zone

Ze zochten naar elementen als thorium en uranium, die op aarde essentieel zijn voor de platentektoniek. Door de platentektoniek kan water op het aardoppervlak worden vastgehouden.

Zeven van de onderzochte exemplaren bleken meer thorium te bevatten dan onze zon, wat een indicatie is dat de planeten rond die sterren waarschijnlijk ook meer thorium bevatten. Dientengevolge is het binnenste van de planeten ook warmer dan de aarde.

Eén van de sterren bevat 2,5 keer meer thorium dan onze zon. Terrestrische planeten die zich rond deze ster hebben gevormd genereren waarschijnlijk een kwart meer interne warmte dan de aarde.

“Als blijkt dat deze planeten warmer zijn dan we eerst dachten, kunnen we de bewoonbare zone rond deze sterren uitbreiden,” zei Cayman Unterborn van de OSU tijdens een bijeenkomst in San Francisco.

Complexe relatie

Er is nog maar weinig bekend over de complexe relatie tussen platentektoniek en water op het aardoppervlak. Het wordt ook wel één van de grootste mysteries binnen de aardwetenschappen genoemd.

Met name microben profiteren op aarde van de ondergrondse warmte. Archaea of oerbacteriën zijn voor hun energie niet afhankelijk van de zon, maar leven van de warmte die uit het binnenste van de aarde komt.

Op aarde is de meeste warmte van radioactief verval afkomstig van uranium. Planeten die rijk zijn aan thorium, wat energetischer is dan uranium en een langere halveringstijd heeft, blijven langer warm en hebben meer tijd om leven te ontwikkelen.

Bron: Osu.edu via Niburu.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten