woensdag 5 december 2012

Bijna 300 doden na doortocht tyfoon op Filipijnen


© belga.

De mensen op Mindanao wisten dat met de tyfoon Bopha een zware tropische storm op komst was. Ondanks de waarschuwingen slaagden velen er echter niet in zich in veiligheid te brengen. De balans: meer dan 270 doden en evenveel vermisten.

Ondanks de stormwaarschuwing en voorbereiding op het ergste, was er op de Filipijnen geen ontkomen aan de kracht van de tyfoon Bopha. De zwaarste storm van het tyfoonseizoen heeft op het eiland Mindanao in het zuiden van de archipel aan meer dan 270 mensen het leven gekost. Evenveel mensen werden vandaag nog vermist, berichtte de rampenbestrijdingsdienst. Minstens 217.000 mensen zijn getroffen, 180.000 hebben hulp nodig. Meer dan 2.700 huizen liepen schade op of werden vernield. Vandaag, pas 36 uur na de doortocht van de tyfoon, werd de omvang van de verwoestingen duidelijk.

Het zwaarst getroffen was de Compostela-vallei, 60 kilometer landinwaarts van de oostkust van Mindanao. "Het water stroomde langs de hellingen naar beneden", zei de burgemeester van New Bataan, Lorenzo Balbin, op de lokale radio. Daar alleen al werden 70 lijken gevonden en worden nog 200 mensen vermist, zei militair woordvoerder Lyndon Paniza. Een dergelijke verwoestende storm hebben we hier nog nooit meegemaakt, zei lerares Floreliz Bantolinao in de krant Inquirer.

Lees verder: HLN.be

Geen opmerkingen:

Een reactie posten