zaterdag 19 november 2011

Clinton: Eerste tekenen burgeroorlog Syrië

De opstand tegen het Syrische regime kan uitdraaien op een regelrechte burgeroorlog. Dat heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton vandaag gezegd. De eerste tekenen van een burgeroorlog zijn er volgens Clinton al, 'iets dat we niet willen zien omdat we voor vreedzaam protest en een geweldloze oppositie zijn'.

Rusland kwam gisteren met dezelfde waarschuwing, maar die werd door de Verenigde Staten nog van de hand gewezen.

'Ik denk dat er een burgeroorlog kan komen met een zeer vastbesloten, goed bewapende en uiteindelijk ook goed gefinancierde oppositie, die zeker wordt beïnvloed door gedeserteerde militairen', zei Clinton tegen de tv-zender NBC.

Een complex van de beruchte Syrische inlichtingendienst werd woensdag beschoten met raketgranaten en machinegeweren. De aanval is vermoedelijk uitgevoerd door afvallige militairen die zich hebben verenigd in het Vrije Syrische Leger. Volgens de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov zijn zulke aanvallen 'volkomen vergelijkbaar met een echte burgeroorlog'.

De Verenigde Staten verwierpen die vergelijking aanvankelijk. 'Wij vinden dat het vooral het regime is dat een campagne van geweld, intimidatie en onderdrukking uitvoert tegen onschuldige betogers. Wij zien het niet als een burgeroorlog', verklaarde een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Washington gisteren.

Bron: Volkskrant.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten