dinsdag 29 november 2011

Bestorming britse ambasade in Teheran

Tientallen betogers zijn dinsdag in Teheran de Britse ambassade binnengedrongen. De demonstranten hebben onder meer brandbommen het gebouw in gegooid, waarna brand uitbrak. Ook gooiden ze met stenen en smeten ze documenten uit het raam. De Britse vlag is neergehaald en vervangen voor die van Iran.

Iraanse betogers hebben later ook nog een ander deel van de Britse ambassade bestormd. Dit deel van de ambassade ligt verderop in Teheran. Daarbij zijn ook vertrouwelijke documenten gestolen. Dit meldde het persbureau IRNA.

De actie, waarvan beelden op de Iraanse staatstelevisie werden getoond, volgt op oplopende diplomatieke spanningen maandag. Iran meldde de diplomatieke banden met Groot-Brittannië op een lager pitje te zetten. President Mahmoud Ahmadinejad is van plan de Britse ambassadeur Dominick Chilcott het land uit te wijzen. De stap volgt op een Brits besluit vorige week om sancties op te leggen aan Iraanse banken.

Ordetroepen proberen de betogers uit het complex te halen. Het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft verontwaardigd gereageerd op de bestormingen.

Bron: Metronieuws.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten