woensdag 30 november 2011

Wat gebeurd er als de euro verdwijnt?

Afbeelding

Nadat Londen zijn ambassades heeft gevraagd voorbereid te zijn op ernstige rellen in Europese hoofdsteden in geval de eurozone zou opbreken, zijn ook een aantal advocatenkantoren in de Britse hoofdstad druk bezig met het ontwikkelen van scenario’s die zouden volgen op het einde van de euro. Niemand kan voorspellen tot wat het verdwijnen van de euro zou leiden, maar algemeen genomen wordt met drie pistes rekening gehouden.

De Financial Times publiceert in dat verband een interessante grafiek.

In scenario 1 verlaten de landen van de periferie de eurozone, terwijl Frankrijk en Duitsland een verslankte eurozone gaan leiden. Gevolg: de slanke euro stijgt fors in waarde.

In scenario 2 verlaten Frankrijk en Duitsland de eurozone om hun eigen munteenheden te vormen. Dan volgen twee mogelijkheden:
A. ook de andere landen laten de euro varen en keren terug naar hun oude munteenheden. De euro verdwijnt en er komen juridische geschillen over de waarde van lopende eurocontracten.
B. De andere landen behouden de euro als betaalmiddel voor een kleinere eurozone, zonder Duitsland. De waarde van de kleine euro daalt fors

In scenario 3 overleeft de euro dankzij akkoorden over een fiscale unie en begrotingen die ook in de landen van de periferie in evenwicht komen. De EFSF schiet noodlijdende landen tijdelijk te hulp met liquiditeiten. Gevolg: vertrouwen in een sterkere eurozone doet de euro in waarde stijgen.

Bron: Wereldgeheimen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten