zondag 27 november 2011

'Meest leefbare buitenaardse werelden gerangschikt'

Titan (NASA/JPL/University of Arizona )
Saturn' maan Titan lijkt veel op de aarde van vroeger

Wetenschappers hebben bekeken welke manen en planeten het meest waarschijnlijk buitenaards leven herbergen.

Bij de meest leefbare planeten zitten Titan, de maan van Saturnus. En de exoplaneet Gliese 581g. Waarvan de laatste zich bevind in het sterrenbeeld Weegschaal en 20,5 licht jaar van ons verwijderd is.

Het internationale team bedacht twee waarderings systemen om de waarschijnlijkheid van het buitenaards leven te meten.

Hun bevindingen hebben ze  gepubliceerd in het tijdschrift Astrobiology.

In hun paper geven de auteurs twee verschillende indexen: een Aarde Gelijkenis Index (AGI) en een Planetaire Leefbaarheids Index (PLI).

Zoals de naam suggereert, geeft de AGI aan of planeten en manen veel op de aarde lijken.

Terwijl de PLI kijkt naar andere factoren, zoals of een wereld een rotsachtig of bevroren oppervlak heeft. Maar ook of een wereld een atmosfeer en een magnetisch veld heeft. Daarbij houdt  de PLI rekening met de energie die beschikbaar is voor organismes op een hemellichaam, door de aanwezigheid licht van een nabije ster bijvoorbeeld. Ook houdt de PLI rekening met de organische verbindingen die aanwezig zijn op een planeet.

De maximale waarde van de Aarde Gelijkheids Index is ‘’niet verassend’’ 1.00, voor de aarde. De hoogste scores buiten ons zonnestelsel is 0,89 voor Gliese 581g. En voor een andere exoplaneet die rond dezelfde ster draait, Gliese 581D, die een AGI van 0,74 had.

De hoogst scorende werelden binnen ons eigen zonnestelsel zijn Mars, met een waarde van 0,70 en Mercurius met 0,60.

Bij de Planetaire Leefbaarheids Index vind men een ander resultaat. Op de eerste plaats stond hier Saturnus’ maan Titan, met een score van 0,64. Gevolgd door Mars, met een index van 0,59. En op de derde plek vinden we hier de maan van Jupiter, Europa, met een score van 0,47.

De hoogste scorende exoplaneten waren hier weer Gliese 581g met een score van 0,49 en Gliese  581d met 0,43.

De afgelopen jaren is de zoektocht naar potentiele leefbare planeten buiten ons zonnestelsel een paar versnelling omhoog gegaan. De Kepler ruimte telescoop van de NASA heeft na zijn lancering in een baan om onze planeet al meer dan duizend kandidaten gevonden.

Toekomstige telescopen zullen misschien zelfs kleine bio markers in licht kunnen waarnemen, die uitgezonden worden door verre planten. Hiermee zou bekeken kunnen worden of er chlorophly (een belangrijk bladkleurstof in planten) op een planeet aanwezig is.

Bron: BBC.co.uk

1 opmerking: