donderdag 24 november 2011

Azië begint Europese crisis te voelen

De financiële crisis in Europa en de Verenigde Staten begint gevolgen te hebben voor het verre oosten. Chinese fabrieken zien deze maand de grootste terugval van de productie in 32 maanden tijd. De Chinese inkoopmanagersindex daalde deze maand van 52 naar 48 punten. Een score van minder dan 50 geeft aan dat er sprake is van krimp.

Volgens de New York Times is de krimp erger dan verwacht. Tot nu toe bleven landen in Oost- en Zuidoost-Azië namelijk grotendeels gespaard door de crisis. Dat de inkoopmanagersindex in China binnen luttele weken drie punten is gedaald doet de vrees bij economen dan ook toenemen dat Azië toch niet gespaard wordt van de crisis. Iets wat overeen lijkt te komen met de voorspelling die de Chinese vicepremier enkele dagen terug deed, namelijk dat ons een langdurige, globale, chronische recessie staat te wachten.

Desondanks zullen de economieën in Aziatische landen als China, India en Indonesië ook dit jaar fors groeien. Voor China is een groei van 9,5 procent voorspeld, voor India 7,8 procent en voor Indonesië 6,4 procent. Ook in andere Aziatische landen, waaronder Vietnam en Cambodja, wordt een groei verwacht die boven de 5 procent zal zijn. Of dergelijke groeipercentages in 2012 eveneens worden gehaald valt echter te betwijfelen.

Stadstaat Singapore heeft deze week haar groeiverwachting voor het komende jaar bijgesteld. Het Zuidoost-Aziatische eiland werd met haar snelle groei jarenlang als één van de economische wonderen beschouwd. Singapore verwacht dat de economie dit jaar nog met 5 procent zal groeien, in 2012 zal dat volgens het ministerie van Handel terugvallen naar een groei van 1 tot 3 procent.

Ook Japan heeft last van de crisis. De derde economie van de wereld is voor een belangrijk deel afhankelijk van het exporteren van goederen naar Europa en de VS en zag de afgelopen periode de vraag naar producten steeds verder afnemen. Het rijke Japan heeft bovendien al meerdere jaren te maken met een kwakkelende economie en worstelt bovendien nog met de economische gevolgen van de aardbeving op 11 maart en de daaropvolgende nucleaire crisis.

Bron: Aziatischetijger.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten