woensdag 23 november 2011

Kristen Christian vs Banken

Afbeelding

Toen de 27-jarige Amerikaanse kunstgalerijhoudster Kristen Christian in september te horen kreeg dat haar bank, Bank of America, vanaf 2012 maandelijks vijf dollar van de rekening van elke klant zou halen voor het gebruik van een gewone betaalkaart, besloot ze om actie te ondernemen. Want elke klant betekende bij Bank Of America niet echt elke klant. Want wie meer dan 200.000 dollar op zijn rekening had staan zou niets moeten betalen.... Toen haar bank ook nog eens 2 dollar in rekening zou brengen om haar telefonisch te woord te staan wanneer de website plat ligt, was het wel welletjes bij haar.

‘Ik kan geen bank steunen die de kleine inkomens pakt en de grote inkomens bevoordeelt,’ Dacht ze en besloot naar een andere, kleinere bank over te stappen. Kristen riep via haar facebook op om hetzelfde te doen en doopte 5 november om tot ‘Bank Transfer Day’. Al gauw steunden 85.000 mensen de oproep. Het alternatief? De oprichting van coöperatieve banken of credit unions waarbij klanten co-eigenaars zijn die zeggenschap krijgen in het beheer.

Het Facebook bericht ging een eigen leven leiden en op 5 november haalden 650.000 klanten in totaal 4,5 miljard dollar weg bij traditionele banken en transfereren het geld naar coöperatieve banken. Christian wordt ondertussen omarmd door de Occupy Wall Street-beweging, maar daar wil ze niets van weten.

Op 1 november kondigde Bank Of America alsnog aan dat ze de geplande verhoging afblaast. Ook andere banken als JP Morgan en Wells Fargo annuleren soortgelijke maatregelen.

Ondertussen is Christian verschillende keren met de dood bedreigd, maar kreeg ze ook huwelijksaanzoeken. Omdat ze bang is sluit ze voorlopig haar galerij en... zoals ze op 5 november haar rekening bij de Bank of America sloot.

Bron: Wereldgeheimen.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten