dinsdag 29 november 2011

Spannende tijden voor de eurozone...

Afbeelding

Het eindspel is ingezet, schrijft Wolfgang Münchau, de Europaspecialist van de Financial Times (betaalde toegang) en de stichter en voorzitter van Eurointelligence.
Waarom nu? Omdat de rentestijgingen, de mislukte Duitse obligatieverkoop vorige week en de voortdurende stijging van de Spaanse en Italiaanse kortetermijnrente, samen met de steeds schaarser wordende liquiditeiten waarover banken beschikken, betekenen dat het voor Europa bijna gedaan is.

Slechts drie zaken kunnen volgens hem de eurozone nog redden:

1. een door de ECB gedekte ongelimiteerde garantie

2. euro-obligaties

3. een fiscale unie.

Ik hoor dat er verkennende gesprekken zijn aangevat over een pakket waarin deze drie elementen vervat zitten, schrijft de doorgaans goed ingelichte Münchau.

Indien de Europese top op 9 december daarover een akkoord kan aankondigen, zal de eurozone overleven, zo niet volgt er een geweldadige instorting, En dan nog blijft de kans bestaan dat we een lange recessie tegemoetgaan, een depressie zelfs. Dus zelfs indien de Raad van Europa zichzelf zou overtreffen met een akkoord over zulk een onwaarschijnlijk ambitieuze agenda, dan nog zullen zijn leiders zich de komende maanden en jaren onafgebroken uit de naad moeten werken.

Is er een financiëel Armageddon op komst? Nog net niet...


De Verenigde Staten en Europa lopen het risico om een lange periode van economische stagnatie mee te maken, schrijft de Financial Times. Ook Japan heeft inmiddels al 20 jaar weinig tot geen economische progressie kunnen boeken. 's Lands beursindex Nikkei 225 is sinds 1991 met niet minder dan 65% gedaald. De Japanners hebben er zelfs een term voor ontwikkeld: ushinawareta junen.

Toch is paniek niet direct nodig. De westerse situatie is niet geheel dezelfde als die in Japan aan het begin van de jaren 90. De harde crash van Japan hing samen met de onhoudbaar hoge waarderingen van activa. De aandelenindices in de rijke landen bevinden zich momenteel op hetzelfde niveau als vlak na de val van de Lehman Brothersbank. De aandelen in de FTSE 100 worden verhandeld tegen 9,2 keer de verwachte toekomstige winst. Twee jaar geleden was dat nog 13,2 keer. De S&P 500 staat op 11,6 keer, tegen 14,7 keer twee jaar geleden. Onrustwekkend, maar toch zeker geen teken dat een financiëel Armageddon nakende is.

Toch zijn de indicatoren ongunstig. Europa belandt in 2012 in een recessie en ook een onordelijk opbreken van de eurozone en een harde landing in China hangen als een donkere wolk boven de financiële markten. Voor de VS en de opkomende economieën is er dus werk aan de winkel. Ze moeten de wereldeconomie op gang houden, anders dreigt Japan de toon zetten voor de rest van de wereld.

Bron: Wereldgeheimen.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten