zaterdag 17 maart 2012

KONY 2012: oorlogspropaganda voor de facebook-generatie



KONY 2012 is de gigantische sensatie die over onze hele wereld is verspreid in minder dan 24 uur. De docu gaat om een Afrikaanse rebellen leider genaamd Josheph Kony, de oorlogsmisdaden die hij heeft gepleegd, (en waarschijnlijk nog steeds pleegt) en de beweging om hem te stoppen. Vele wereldberoemde sterren hebben de beweging omarmd, en in de wereld van de sociale media kunnen mensen er niet over ophouden. Bovendien is KONY 2012 wereldnieuws. Al plagen de problemen van de guerrilla oorlog en kindsoldaten Afrika al decennia, er zijn verschillende documentaires over de situatie daar uitgebracht. Maar het is deze 29 minuten durende video gelukt om wereldwijde media aandacht te krijgen voor de problemen in Afrika.

De documentaire maakt hierbij heel efficiënt gebruikt maakt van de facebook generatie, en gebruikt zeer goeie marketing technieken gebruikt om zijn punt over te brengen. Jonge mensen willen graag het gevoel krijgen dat zij de wereld veranderen. En KONY 2012 speelt in op deze behoeftes. De docu vraagt mensen die willen helpen om spullen te bestellen, en te armbanden te kopen die in verbinding staan met een online profiel, en om de acties van participanten bij te houden op hun sociale media profielen. Dit maakt KONY 2012 de eerste kunstmatig gecreëerde beweging die volledig te volgen, gemonitord en gecontroleerd kan worden door degene die hem gemaakt hebben. In andere woorden, wat lijkt op een beweging van het volk, is eigenlijk een campagne van mensen die een bepaald agenda willen uitvoeren.

Het is absoluut niet mijn bedoeling om de acties van Joseph Kony te verdedigen. Hij en andere guerrilla groepen in Afrika hebben onmenselijke misdaden gepleegd, en hiervoor moeten ze gestraft woorden. Echter bestaat het probleem kindsoldaten in Afrika al decennia, en er zijn letterlijk honderden Joseph Kony’s over het Afrikaanse continent. In sommige gevallen worden de rebellen zelfs gefinancierd door westerse landen. Als we echt terug gaan naar de oorsprong van het probleem dan zien we dat Afrika al geplaagd wordt door tegen elkaar strijdende groepen en guerrilla strijders sinds het Westen hun koloniën heeft ‘bevrijd’ en Afrika indeelde hoe het hun het meest schikte. In plaats van de grenzen van de landen in te delen volgens de geografische locaties van de verschillende etnische groepen en stammen die op het continent Afrika leven. Het resultaat nu echter dat Afrika bestaat uit een hoopje landen die elk verschillende talen, stammen, etnische groepen en religie bevatten. Als een van de groepen de macht heeft, worden de andere groepen onderdrukt. Wat lijd tot geweld en rebellie. Voeg daar de mix van extreme armoede, vanwege de grondstoffen die het westen uit Afrika heeft weg gehaald. En je hebt een broedplaats voor meedogenloze krijgsheren. En zolang deze problemen in Afrika blijven bestaan, zullen nieuwe Joseph Kony’s ook blijven bestaan. Hem daar verwijderen zal hier niks aan veranderen. Iemand anders zal namelijk toch zijn plaats innemen.

Maar de video KONY 2012 zegt niks over dit alles. Het enige wat de video zegt is dat de arrestatie van Joseph Kony de wereld een betere plaats zal maken. KONY 2012 gaat eigenlijk vooral over het identificeren van de ‘bad guy,’ hem beroemd maken. En westerse bevolking zijn dood laten eisen. Het echte probleem oplossen in Afrika staat gewoon niet op de agenda. De film lijkt enkel en alleen uit te zijn om militaire actie. Wat zou resulteren in nog meer verwoesting van het al zo kwetsbare Afrikaanse land Oeganda…

Vertaald door: KC

Bron: Vigilantcitizen.com

Stem hem omhoog op Nujij!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten