zondag 18 maart 2012

Duizenden Tibetanen demonstreren na zelfverbranding



In Qinghai, een provincie in het noordwesten van China, zijn zaterdag duizenden Tibetanen de straat opgegaan om te demonstreren tegen de Chinese autoriteiten. Het was het tweede grote protest dat deze week plaatsvond in Qinghai, een aan Tibet grenzende provincie waar veel Tibetanen wonen.

Het massaprotest in de stad Tongren werd aangezwengeld door de 44-jarige Sonam Thargyal, een Tibetaanse boer die zichzelf zaterdag in brand stak en overleed. Sonam Thargyal was volgens Radio Free Asia de dertigste Tibetaan die zichzelf sinds het voorjaar van 2011 in brand heeft gestoken om uiting te geven aan het gevoel van onderdrukking dat China veel Tibetanen geeft. Veel van hen zijn aan hun verwondingen overleden.

Naar verluidt gingen tussen de zesduizend en zevenduizend mensen de straat op om een wake te houden voor Sonam Thargyal. Veiligheidstroepen waren aanwezig, maar volgens actiegroep Free Tibet besloten die niet in te grijpen en trokken ze zich uiteindelijk terug. Naar verluidt waren de veiligheidstroepen sterk in de minderheid en zorgden oudere monniken ervoor dat de demonstranten een gewelddadige confrontatie uit de weg gingen.

Free Tibet noemt het ‘de grootste demonstratie sinds de protesten in maart 2008´. Toen mondde een groot protest uit in een bloederig treffen kwam tussen de Tibetanen en de oproerpolitie. Volgens de Tibetaanse regering in ballingschap kwamen daarbij zeker tachtig mensen om het leven. De Chinese regering zegt dat het er veel minder waren en dat vooral onschuldige burgers het slachtoffer werden van Tibet’s agressie.

De Tibetaanse onrust begon in het voorjaar van 2011 toen een jonge monnik in de provincie Sichuan, in het zuidwesten van China, zichzelf in brand stak. Sindsdien hebben ruim twintig (ex)monniken en (ex)nonnen zijn voorbeeld gevolgd. De Chinese autoriteiten reageerden onder meer door monniken te arresteren en een klooster af te grendelen. Ook kwam het verschillende keren tot confrontaties tussen demonstranten en veiligheidstroepen. Daarbij is een onbekend aantal doden en gewonden gevallen.

Bron: Aziatischetijger.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten