donderdag 22 maart 2012

Sociale media leiden tot meer onafhankelijk denken burgers

De sociale netwerken van de toekomst kunnen een belangrijke rol spelen in de maatschappelijke beslissingsnemingsprocessen, schrijft Nathan Gardels, hoofdredacteur van het vakblad New Perspectives Quarterly, in de Spaanse krant El Pais (via Google Translate):

‘De bestuurscrisis die democratieën vandaag bedreigt is het gevolg van een gebrek aan overleg. Overleg is nodig opdat democratieën collectief-intelligente beslissingen kunnen produceren eerder dan aan 'domme politiek' te doen.

Zonder overlegmechanismes die de gevolgen van die beslissingen inschatten en afwegen, doen sociale netwerken niets meer dan het vervullen van de rol van tussenpersoon en het verspreiden van informatie. Als gevolg daarvan maken ze de 'domme massa' nog groter.

Doch de ‘domme massa’ tot een ‘slimme’ massa omvormen is een van de belangrijkste uitdagingen van sociale netwerken, rekening houden met hun enorme deelnemend vermogen.

Vandaag zijn sociale media als Facebook en Twitter goed voor de eenvoudige mobilisering van mensen die bereid zijn actie te ondernemen, maar blijven ze ruim onvoldoende voor de onderhandelingen en consensusvorming die nodig zijn om tot intelligente beslissingen te komen.

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat de bevolking van een land zelden zo gepolariseerd is als haar politieke elites. Kijk maar naar de VS, waar de kandidaten voor de Republikeinse nominatie verplicht worden extreme standpunten in te nemen.

Niettegenstaande kan de consensus groeien wanneer burgers - die als spreekbuis van de kiezers worden opgevoerd na te zijn geselecteerd via wetenschappelijk onderzoek - zich in een gedepolitiseerde omgeving bevinden (een zogenaamd ‘eiland van goede wil’) waar ze niet beïnvloed worden door de lobby’s die verkiezingen traditioneel domineren en die hen toelaten de ideeën van experts met tegengestelde meningen te bestuderen.'

Bron: Express.be

Geen opmerkingen:

Een reactie posten