donderdag 29 maart 2012

Steden breiden tegen 2030 uit met 2x grootte Texas



Wereldsteden zouden in minder dan 20 jaar met ongeveer anderhalf miljoen vierkante kilometer uitbreiden. Tegen 2030 zullen steden zo twee keer de omvang van de Amerikaanse staat Texas inpalmen.

Halverwege deze eeuw zou de huidige wereldbevolking van 7 miljard mensen al uitgebreid zijn naar 9 miljard, zo voorspellen de Verenigde Naties. Experts stelden op een conferentie in Londen dat steden overal ter wereld dan ook met anderhalf miljoen vierkante kilometer zullen uitbreiden. Dat komt neer op een hallucinerend cijfer van 43.000 voetbalvelden per dag gedurende de komende 18 jaar.

"De manier waarop steden sinds de Tweede Wereldoorlog gegroeid zijn, is zowel sociaal als ecologisch niet houdbaar", zegt professor Karen Seto van de universiteit van Yale. Zeker steden zoals Los Angeles zijn geen goed model voor de toekomst. Er staan veel woningen waar maar één gezin woont. Beter zijn bijvoorbeeld Manhattan en Singapore, waar meer mensen op een kleinere oppervlakte wonen. De oplossing is dus in de hoogte bouwen. "Dan zouden steden een minder grote impact op het milieu hebben."

"Het gaat allemaal veel te snel en we moet hier beter over nadenken", zegt Seto. "Rome is niet op één dag gebouwd, maar Chinese steden tegenwoordig wel."

Door: Günther Brants

Bron: MSNBC & HLN.be

Geen opmerkingen:

Een reactie posten