dinsdag 13 maart 2012

Aziatisch supernet brengt Mongoolse wind naar Japan











Een Aziatisch supernet voor het transport van duurzaam opgewekte stroom vormt het plan voor de toekomst. Het Duitse Desertec en Japan Renewable Energy Foundation (JREF) maken zich hier samen voor sterk.

Het Aziatische supernet moet een verbinding vormen van de nationale netten van Japan, Korea, China, Mongolië en Rusland. Desertec, wat al de ambitie heeft op grote schaal zonne-energie in het Midden-Oosten en Noord-Afrika op te wekken, en JREF hebben getekend voor een samenwerking om een Aziatische Super Grid te creëren. De twee non-profit organisaties bundelen hiervoor hun kennis en expertise.

Verbintenis

Het verbinden van de netten met efficiënte hoogspanningsverbindingen zal Azië in de toekomst minder afhankelijk maken van fossiele brandstoffen en kernenergie. Ook kunnen, door de grootte van het Aziatische net, fluctuaties in stroomlevering worden uitgebalanceerd.

Vanuit gebieden waar hernieuwbare energiebronnen in overvloed zijn kan elektriciteit worden geleid naar gebieden waar de vraag groot is. Zo kan bijvoorbeeld Japan, wat minder ruimte heeft om hernieuwbare technologieën toe te passen, van windenergie profiteren die geproduceerd wordt in Mongolië, waar de potentiële capaciteit juist veel groter is dan de vraag.

"Het efficiënte gebruik van de praktisch onuitputtelijke energie van de Oost-Aziatische woestijnzon in combinatie met de uitbreiding van hernieuwbare energiebronnen kan duurzame levensomstandigheden voor huidige en toekomstige generaties in de regio verbeteren," stelt Dr. Thiemo Gropp, mede-oprichter en directeur van Desertec.

Een zware opgave

De huidige afhankelijkheid van kernenergie maakt de uitvoering van het plan een zware opgave. Hoewel de Japanse bevolking sinds de bijna-ramp in Fukushima massaal tegen kernenergie demonstreert, heeft de Japanse regering deze vorm van energie nog niet helemaal afgezworen. Ook China vormt een groot obstakel, gezien dit land tot 2030 het aantal kerncentrales wil uitbreiden tot honderd.

"Het Aziatische Super Grid beoogt de inzet van hernieuwbare energie te versnellen om zo te zorgen voor veilige en duurzame alternatieven voor fossiele en nucleaire energie," aldus Desertec en JREF.

Bron: Desertec.org & Clubvan30.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten