woensdag 13 juni 2012

Eerste Italiaanse bank blokkeert vanwege geldgebrek rekeningen van klanten


 
Rome, 2011: bij protesten tegen de banken vernielen demonstranten een pinautomaat. Om bankruns voor te zijn worden Europese rekeninghouders voortaan volkomen in het duister gehouden omtrent de toestand van hun bank. 

Stil gehouden door de media in Europa: eind mei blijkt de Italiaanse bank BNI SpA (Bank Network Investments) vanwege geldgebrek zijn deuren voor minstens één maand te hebben gesloten. Klanten kunnen gedurende deze tijd niet bij hun geld, hun salarissen en pensioenen e.d. en kunnen ook hun rekeningen niet betalen. Omdat de problemen van de bank bewust werden stilgehouden kwam deze bank holidayvolkomen onverwacht en hadden de klanten geen tijd meer om geld van hun rekeningen te halen. Dit zou wel eens de standaard modus operandi kunnen worden als meer Europese banken straks blut blijken te zijn. U bent dus gewaarschuwd.

Peter Giordano, voorzitter van de consumentenbelangenorganisatie Adiconsum, uitte zware kritiek op de Italiaanse Centrale Bank omdat deze het plotselinge uitstel van betaling door BNI goedkeurde zonder daarbij aan de belangen van de klanten -waaronder gezinnen met één inkomen en gepensioneerden- te denken. 'Dit is zeer ernstig en onacceptabel,' verklaarde Giordano, erop wijzend dat de klanten van de bank nu niet eens geld kunnen pinnen om boodschappen te doen.


Geen incident 

Volgens Giordano is deze handelswijze geen eenmalig incident en nemen banken doorgaans besluiten die enkel in hun eigen belang zijn, waarbij de klanten zwaar worden gedupeerd. Eerder waren namelijk ook de rekeninghouders van Banca MB het slachtoffer. Adiconsum eist nu dat de klanten van BNI zo snel mogelijk weer toegang krijgen tot hun (spaar)rekeningen. (1) Inmiddels zou de Sim Consultinvest Savings Bankvan Ravenna de gedupeerden te hulp zijn gekomen, maar deze zijn nog altijd woedend dat BNI zomaar de toegang tot hun eigen geld blokkeerde (2).
Of dit geval de eerste domino steen is van het omvallende Europese bankensysteem is onmogelijk te zeggen. Maar het is wel een zeer duidelijke waarschuwing: ook uw bank zal als het erop aan komt enkel aan zijn eigen belang denken en u zonder enige waarschuwing vooraf -letterlijk- in de kou laten staan. Zorg daarom dat u altijd voldoende cash geld in huis heeft om minstens een maand boodschappen e.d. te kunnen doen.

Xander

(1) Adiconsum
(2) Lettera 43 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten