maandag 18 juni 2012

10-jarige coauteur van studie lost wiskundige problemen op



Eerst loste hij met zijn vader sudoku's op en daarna hielp hij hem een scheikundig probleem ontrafelen dat hem al jaren hoofdbrekens bezorgde. Ontmoet Linus Hovmöller Zou en zijn vader Sven.

Quasikristallen zijn kristallen waarbij een 5- of 10-voudige symmetrie voorkomt, wat onmogelijk is bij gewone kristallen.

Approximanten zijn gerelateerd aan quasikristallen. Linus ontrafelde de structuur van deze vreemde approximanten. Zijn onderzoek verscheen deze maand in het tijdschrift Philosophical Transactions of the Royal Society A.

Diffractie-patroon

Al snel ontdekte Sven dat Linus beter was in puzzels dan hijzelf. Hij vroeg zijn zoon of hij hem wilde helpen met een probleem waar hij al enkele jaren mee bezig was.

“Het is zeldzaam, vreemd en gaaf tegelijk,” zei Linus. “Ik weet niet hoeveel andere 10-jarige kinderen dit hebben gedaan.” Om de structuur van approximanten te ontrafelen moest de jongen het diffractie-patroon en de elektronendichtheid bepalen. “We losten een serie puzzels op waarbij de stukken in feite ‘wielen’ waren die op verschillende manieren in elkaar pasten,” legde Linus uit.

Nobelprijs

De jongen had na twee dagen de oplossing voor het probleem waar zijn vader al acht jaar mee worstelde. Vanwege de interesse van het tweetal in quasikristallen nodigden ze professor materiaalkunde Daniel Shechtman uit. Shechtman kreeg in 2011 de Nobelprijs voor de Scheikunde voor zijn onderzoek naar quasikristallen.

Hij sprak enige tijd met Linus en zei dat de jongen de potentie heeft om een voortreffelijk wetenschapper te worden. We zetten hem niet onder druk, benadrukte vader Sven, hij mag doen wat hij wil.

De jeugd heeft de toekomst

Linus weet nog niet precies wat hij wil worden. “Ik vind het leuk om computerspelletjes te spelen met vrienden,” aldus de jongen. “Ik ontmoet mensen uit veel verschillende landen wanneer ik spelletjes speel, bijvoorbeeld uit Cyprus en Denemarken. Ook vind ik het leuk om video’s op YouTube te bekijken.”

Linus Hovmöller Zou, inmiddels 11 jaar, is de zoon van Sven Hovmöller, scheikundige aan de Universiteit van Stockholm in Zweden.

Bron: Newscientist.com via Niburu.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten