dinsdag 26 juni 2012

Korstmossen overleven in de ruimte



Goed nieuws voor aanhangers van panspermia: Eerder werd al bekend dat bacteriën niet alleen kunnen overleven in de ruimte, maar er zelfs kunnen groeien. Nu heeft men ontdekt dat leven hardnekkiger is dan iedereen had durven vermoeden: zelfs korstmossen kunnen zonder problemen overleven in de ruimte!

Met panspermia wordt bedoelt dat levende wezens grote inslagen kunnen overleven en vervolgens binnen een meteoriet meeliften naar een andere planeet. Aanhangers van deze theorie stellen dat het leven op aarde wellicht van Mars afkomstig kan zijn, of andersom. Het feit dat zelfs organismen zo complex als korstmossen in de ruimte kunnen overleven, is een belangrijke stap vooruit voor de panspermia-theorie.

Korstmossen zijn complexe organismen die bestaan uit algen en schimmels. In een experiment uitgevoerd door de Universiteit van Madrid, werden twee soorten korstmos in een capsule gezet en gelanceerd met een Soyuz-raket. Daar werden de korstmossen 16 dagen lang blootgesteld aan de ruimte, voordat de capsule terugkeerde op aarde. De korstmossen moesten niet alleen het vacuüm van de ruimte overleven, maar ook een temperatuurverschil van –20 tot +20 graden en de intense UV-straling van de zon.

Tot ieders grote verbazing bleken de korstmossen na terugkomst in prima conditie te zijn. Ze groeiden gewoon verder en hun DNA bleek nauwelijks beschadigd te zijn. Volgens de onderzoekers kunnen korstmossen met gemak het oppervlak van Mars overleven, en er zelfs groeien – in ieder geval in de zomer.

Bron: New Scientist via AstroStart.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten