woensdag 6 juni 2012

Nederlandse reality show zet tegen 2023 vier mensen op Mars

Een Nederlands bedijf gaat vanaf 2023 om de twee jaar 4 mensen neerzetten op Mars. Tegen 2033 zouden er op de rode planeet liefst 20 kolonisten leven. De astronauten zullen eerst nog sterk afhankelijk van de aarde zijn, maar uiteindelijk moet deze kolonie zelfvoorzienend worden. Het wordt een enkele reis: de astronauten komen niet meer terug, maar vestigen zich permanent op Mars.

Het project wordt één grote tv-realityshow ‘in de stijl van Big Brother’ en ontsproot aan het brein van Bas Lansdorp, een wetenschapper van de universiteit van Delft. Het heeft ook de steun van de Nederlandse natuurkundige en Nobelprijswinnaar Gerard 't Hooft. Lansdorp zegt in een promotievideo dat hij ‘het grootste media-evenement uit de geschiedenis wil creëren’ om zo het project gefinancierd te krijgen. Paul Romer, een van de makers van Big Brother, heeft zijn steun aan het project al toegezegd.

Mars One heeft een zo eenvoudig mogelijk technisch plan gemaakt dat gebruik maakt van bestaande technologieën. Voor alle onderdelen zijn al leveranciers gevonden: grote, internationale aerospacebedrijven, staat te lezen op de website van de organisatie.

Volgend jaar al, in 2013, start de selectie van de eerste vier astronauten die naar Mars gaan. Vanaf 2014 starten de astronauten met de voorbereiding van hun missie. Die voorbereidingen zijn overigens op de voet te volgen via een soort reality show. In 2016 vertrekt de lander met voorraden (vooral lang houdbaar voedsel) naar Mars. In 2018 landt dan een rover op Mars die naar de beste plek op zoek gaat om een nederzetting te starten. De beelden van die zoektocht worden live uitgezonden. Vanaf 2021 landen de eerste modules op Mars, die samen de nederzetting gaan vormen. Eén jaar later is de nederzetting ‘af’ en in staat om water, zuurstof en atmosfeer te creëren. Dan, in 2023, vertrekken de eerste vier astronauten.



Bron: Express.be

Geen opmerkingen:

Een reactie posten