vrijdag 15 juni 2012

Moestuinen helpen Brazilianen door aanhoudende droogte

(IPS) Voor veel arme boerenfamilies in het noordoosten van Brazilië zijn moestuinen cruciaal geworden in de strijd tegen de aanhoudende droogte. De overheid helpt hen daarbij.

In 282 arme boerengemeenschappen in de deelstaat Bahia stimuleert de overheid, met de hulp van het Internationaal Fonds voor Landbouwontwikkeling (IFAD), de ontwikkeling van moestuinen die minder irrigatie vragen. Ze moeten de plaatselijke bevolking helpen het hoofd te bieden aan de aanhoudende waterschaarste.

Regenwater opvangen

"Bonen koopt niemand, maar koriander wel", zegt Julio Santos, die met zijn vrouw en zeven kinderen in Jeremoabo woont, een van de begunstigde gemeenten. De droogte heeft er maïs- en bonenoogsten vernietigd. Santos is nu gestopt met zijn traditionele teelt van granen, omdat die door de behoefte aan irrigatie te kwetsbaar is geworden.

Dankzij het project is de rentabiliteit van zijn nieuwe moestuin gegarandeerd. Water haalt hij uit "productiecisternes", twee half ingegraven tanks van 5000 liter die regenwater opvangen. Een plastic zeil vermijdt dat water in de bodem sijpelt. Een zeil boven de gewassen voorkomt dat die te veel zon krijgen.
Vijfduizend moestuinen

Dankzij de 47 miljoen euro die met het project is gemoeid – de ene helft komt van het IFAD, de andere helft van de deelstaatregering – zijn al meer dan vijfduizend dergelijke moestuinen gestart in Bahia. Ze komen rechtstreeks 36.500 mensen en onrechtstreeks 55.000 mensen ten goede.

Het IFAD noemt het een van zijn meest succesvolle projecten, niet alleen omdat het zich op de armste gemeenschappen richt maar ook omdat het de positie van de vrouw versterkt: vaak zijn het de vrouwen die de moestuin bewerken.

Veevoeder

De bevolking in de betrokken gemeenschappen krijgt ook technische assistentie. "Ik heb veel geleerd, ik wist niet dat de moringaboom veevoer leverde", zegt Gilberto Alcántara van de gemeenschap Curralinho; de moringa is een boom die uit India afkomstig is en goed gedijt in een droog klimaat.

"Ik wist niet dat de struikerwt, die ik al van kinds af aan ken, ook als veevoeder kan dienen", zegt zijn dorpsgenoot João dos Santos. Veevoeder winnen uit plaatselijke planten is van cruciaal belang, vooral in het noorden van de deelstaat, waar geiten worden gekweekt, omdat die beter tegen de droogte bestand zijn.

Volgens een onderzoek dat vorig jaar werd uitgevoerd, kan de helft van de Braziliaanse gemeenten tegen 2015 met droogte kampen. In de halfdroge zones wonen 22 van de 192 miljoen Brazilianen.

Bron: MO.be

Geen opmerkingen:

Een reactie posten