woensdag 2 mei 2012

Nieuwe ramp in Japan: de erg lage vruchtbaarheidsgraad

'IJzeren penis'- festival in Kawasaki
Rond 2040 zal in Japan tegenover elke 100-jarige slechts één nieuwe boreling staan. Dit demografische scenario is zo onheilspellend dat het de fantasie van elke science fiction schrijver overstijgt, schrijft Nick Eberstadt, demografische econoom aan het Instituut van Aziatische Studies in The Wilson Quarterly. Een bevolkingskrimp met 20% zal zo'n invloed hebben dat de sociale en economische gevolgen niet zijn te overzien.

Een van de oorzaken is het instorten van de traditionele Japanse seksuele cultuur. De Japanners trouwen steeds minder, scheiden meer en hebben zich afgekeerd van de religie, terwijl het hebben van kinderen buiten het huwelijk nauwelijks wordt geaccepteerd.

En dat Japan een van de hoogste zelfmoordcijfers ter wereld heeft doet de demografische groei ook geen goed. Bovendien heeft het land te weinig migranten om het slinkende arbeidspotentieel aan te vullen.

Eén troost: er is een florerende industrie die producten en diensten levert om de eenzamen het leven te veraangenamen, zoals in te huren 'familieleden', realistische babypoppen en robots.

Bron: Welingelichtekringen.nl & New York Times

Geen opmerkingen:

Een reactie posten