maandag 7 mei 2012

Het huidige systeem is exponentieel en daarom niet duurzaam

Modern geld is niet gedekt door goud maar door ‘schuld’. Banken mogen geld maken als ze er een lening (schuld) aan kunnen koppelen. Het geld dat zo ontstaat, heeft als dekking de belofte van een schuldenaar het in de toekomst terug te betalen. De bank heeft er niets voor hoeven doen maar de schuldenaar moet de lening met hard werken proberen terug te betalen.

Mét rente! Om die rente te kunnen betalen moet het geld voor die rente eerst gemaakt worden en daarvoor heeft de bank een andere schuldenaar nodig die belooft dat extra geld terug te betalen. Zonder lening namelijk geen geldcreatie. Ook weer met rente. Enzovoort. Het systeem kan daarom alleen blijven werken zolang mensen steeds meer schulden op zich nemen. Hoe meer geld er gemaakt wordt, hoe meer schuld er weer nodig is.

Mensen kunnen alleen maar leningen blijven nemen als de economie en hun salarissen blijven groeien. Economische groei is echter afhankelijk van (fysieke) productiviteit en goedkope energie zoals olie, en die zijn beide - zoals alle dingen in de echte wereld - aan limieten gebonden. Het huidige geldsysteem is daarom per definitie eindig. In 2008 liep het systeem vast zonder hoop op structureel herstel. Peak-debt. Nu mensen zelf geen schulden meer nemen, doen overheden dat voor hen, om het systeem draaiende te houden. Deze truc is binnenkort uitgewerkt.

Het huidige systeem opnieuw opstarten zal elke keer weer tot een crash leiden, dat is een eigenschap van het systeem.

Bron:  DeBlijebank.nl

Stem hem omhoog op Nujij!

1 opmerking:

  1. Goud is geen oplossing.

    Als de vertegenwoordigde rijkdom minder is dan de vertegenwoordige reserves, geeft dit je nog steeds geen recept voor het feit dat de vertegenwoordigde rijkdom je vertegenwoordigde reserves voorbij streeft, en al zeker niet wanneer je schulden onderwerp maakt van rente.
    Maar deze constatering is grotendeels hypothetisch, omdat meestal het tegenovergestelde plaats zal vinden; n.l. lijden onder een beperkte circulatie (deflatie). Industrien hebben de neiging om te groeien en dan ben je verstoken van de verdere circulatie die je nodig hebt om die industrie te ondersteunen indien en wanneer zij de monetaire reserves overschrijdt.
    Dus de meer practische fout is dat een goudstandaard/stabiele geld hoeveelheid geen circulatore deflatie kan oplossen.
    Erger nog is de verdere tekortkoming doordat het bestaat met rente, en dus kan het geen terminaal falen oplossen, oftewel het onder water gaan van de valuta (dispositie), omdat rente nu eenmaal voortdurend en onomkeerbaar steeds meer van iedere unit van die circulatie aanwendt om die vervalste en kunstmatige schulden te kunnen betalen ten opzichte van het ondersteunen van de gewenste industrie. Het betekent daarom niets om oplossingen te pretenderen die geen oplossing bieden tegen inflatie, deflatie, en dispositie van het ruilmiddel.

    Alleen Mathematically Perfected Economy biedt de oplossing tegen al deze categorische fouten.


    http://holland4mpe.wordpress.com/category/onze-doelstelling/

    BeantwoordenVerwijderen