maandag 9 april 2012

Wat zorgt er voor zoveel smeltende gletsjers? Verborgen vulkanen onder het ijs.

ANTARTICA – Mount Sidley, de hoogst vulkaan van Antarctica heeft potentieel veel verscholen gezelschap. Wetenschappers gebruiken daar seismografen om te jagen op verborgen vulkanen.

Wetenschappers gebruiken radar en andere beeldende technologie om verbazingwekkende dingen te ontdekken onder de Arctische ijskap: Een gigantische bergketen die makkelijk met de Alpen, en het Vostok meer, een van de grootste meren op aarde kan concurreren. Eindelijk kunnen seismografen verborgen seismische activiteit zien. Kleine aardbevingen die op een teken van een verborgen vulkaan kunnen duiden. ‘’Het is echt de eerste keer dat we in staat zijn om te kijken naar de interne structuur van de mantel,’’ zegt Andrew Lloyd een student die honderden kilometers per sneeuwscooter heeft afgereisd om te helpen een deel van de seismografische gegevens op te halen. ‘’Het zal ons in staat stellen om iets definitiefs te zeggen of de tektoniek en de geologie van de regie, iets wat niemand tot nu toe is gelukt,’’ aldus Lloyd.

Wiens zegt dat de data al geweldige beelden laat zien van wat er bezig is beneden West Antarctica. Er zullen nog vele maanden werk voor de boeg liggen. Maar de tijd wanneer wetenschappers zullen aankondigen aan de wereld wat er onder het arctische ijs ligt is dichtbij.

Bron: Livescience.com via Theextinctionprotocol.wordpress.com

Stem omhoog op Nujij!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten