zondag 20 januari 2013

Rustiger aan :)

The World of Change gaat het de komende tijd even wat rustiger aan doen, weten jullie dat!

maandag 14 januari 2013

Robots werken in restaurant van de toekomst



In de Chinese stad Harbin is een restaurant op korte tijd wel heel erg populair geworden. Sinds de opening in juni vorig jaar wil iedereen wel eens bediend worden door de robots die de bijzondere eetgelegenheid lijken te runnen.


© reuters.

De geautomatiseerde obers van dienst kwijten zich prima van hun taken, al zit een beleefdheidsbabbeltje er niet meteen in. De robots vinden vlotjes hun weg naar de juiste tafel dankzij sensoren in de vloer.


© reuters.


© reuters.

Maar hun taken reiken verder dan louter opdienen, ook achter de kookpotten kan je ze terugvinden om de maaltijden te bereiden.


© reuters.


© reuters.

De robots werken vijf uur aan een stuk en hebben tien gelaatsuitdrukkingen in hun repertoire.


© reuters.

Ook aan de ingang van het robotrestaurant staat er een exemplaar dat bezoekers welkom heet.


© reuters.

Euh... maar wie doet er eigenlijk de afwas, vragen wij ons af?


© reuters.


© reuters.

Bron: HLN.be via The Sun

Protest Madrid om gezondheidszorg

Duizenden Spanjaarden zijn zondag in Madrid de straat opgegaan om te protesteren tegen de geplande hervorming van een deel van de Spaanse gezondheidszorg. Het is de tweede grote betoging dit jaar genaamd 'witte golf', vernoemd naar de witte uniformen die veel ziekenhuismedewerkers dragen. Ook vorig jaar werd meermaals geprotesteerd tegen de privatisering van de gezondheidszorg.

De regio waar Madrid deel van uitmaakt heeft voorgesteld om het bestuur van zes van de twintig grootste publieke ziekenhuizen en van tien procent van de 268 openbare gezondheidscentra te privatiseren. Volgens de regionale autoriteiten is dit nodig om de gezondheidszorg in de economische crisis in stand te houden.

De betogers zetten echter hun vraagtekens bij deze redenering. “Achter deze maatregel gaat een politieke en niet een financiële motivatie schuil”, zei de 47-jarige Mario Sola. “Als publieke ziekenhuizen zulke onhoudbare verliezen leden, zoals ons wordt verteld, dan zouden private bedrijven helemaal geen interesse hebben.”

Auteur: Novum

Bron: ND.nl

Smeltende wegen in Australië

AMSTERDAM - Terwijl in ons land de ijskoorts toeneemt, smelt in Australië het asfalt als sneeuw voor de zon.

De thermometer tikte daar dit weekend maar liefst 48 graden celcius aan.

Afgelopen week heeft het nationale klimaatbureau een nieuwe kleur moeten toevoegen om de hitte in kaart te brengen. Met de kleur paars wordt nu 52 tot 54 graden celsius aangeduid.



Bron: Telegraaf.nl

Luchtvervuiling Peking stijgt tot onmeetbare hoogten


© afp. Voetgangers in Peking
 
De smog die de Chinese hoofdstad Peking al dagen teistert, is vandaag nog heviger geworden. Zo hevig zelfs, dat deze volgens bepaalde indexen niet meer te meten valt.
 
Het gemeentelijke meetbureau van de stad meldt vandaag dat de dichtheid van de zogeheten PM2,5-deeltjes de 700 microgram per kubieke meter is gepasseerd. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie WHO is een niveau van 25 microgram per kubieke meter een veilig niveau. Lucht is ongezond wanneer er meer dan 100 microgram van die deeltjes per kubieke meter rondzwerven. Bij 300 microgram moeten kinderen en ouderen binnen blijven.
Lees verder op: Volkskrant.nl
 

zondag 13 januari 2013

Asteroïde Apophis blijkt groter dan gedacht

ESA heeft nieuwe metingen verricht aan de asteroïde Apophis en deze blijkt 20 procent groter te zijn dan eerder werd aangenomen.



ESA vertelt in een nieuwsbericht dat de Herschel ruimtetelescoop Apophis heeft gescand terwijl deze ons woensdag op de kleinste afstand in jaren heeft gepasseerd.

Vorige berekeningen stelden dat Apophis een diameter had van 270 meter. En volgens NASA zou een inslag gelijk staan aan een bom van 506 megaton.

Maar deze berekeningen blijken niet helemaal te kloppen. Uit een observatie van twee en half uur, uitgevoerd door Herschel, blijkt dat Apophis niet 270 meter maar 325 meter groot is.

Een 20 procent toename in diameters (270-325) kan worden vertaald naar een toename van 75% in volume of massa, aldus Thomas Mueller van het Max Planck Instituut for Extraterrestrial Physics in Duitsland.

Kans op een inslag vrijwel uitgesloten

Vroege berekeningen suggereerden dat de kans op een botsing in 2029 ongeveer 2.7 procent zou zijn. Latere observaties stelden vast dat de kans veel kleiner blijkt te zijn.

De laatste berekeningen gaan er van uit dat Apophis ons in 2029 op een afstand van 35.000 kilometer zal passeren. Dit is binnen de baan van een aantal geostationaire satellieten.

De kans dat Apophis op 13 april 2036 inslaat is nu vrijwel uitgesloten (1 op 1.000.000). Dan zal de asteroïde overigens op een nog kleinere afstand onze planeet passeren, aldus NASA.

De passage van afgelopen woensdag heeft veel belangrijke informatie opgeleverd. Hieruit concludeerde NASA bijvoorbeeld dat de mensheid weer rustig kan slapen want zo stellen ze ‘Apophis won’t hit the Earth’.

Nieuwe passage in februari

Op 15 februari 2013 zal een 57-meter grote asteroïde – 2012 DA14 – langs de aarde scheren op een afstand van slechts 34.500 kilometer. Dit is de meest nabije passage van welk ontdekte asteroïde dan ook.

Bron: Cynosura.nl

Interactief panorama: New York zoals je het nooit eerder zag

Het is adembenemend beeld vanuit een uniek perspectief; het interactieve panorama dat het mogelijk maakt boven Manhattan te vliegen, terwijl je thuis op de bank zit. Dit fabuleuze project werd vervaardigd door de Russische Sergey Semenov die vanuit de helicopter duizenden panoramische foto’s van New York maakte en bijeen voegde.
Hij won hiermee deze week een belangrijke panoramische fotografieprijs: the International Pano Award.

Klik hier of op de foto om de panoramische foto te openen.


Zie ook de fantastische foto’s van de andere deelnemers aan the International Pano Award.

Door :

Bron: Airpano Daily Mail via Welingelichtekringen.nl

Grootste sterrenstelsel ooit ontdekt

Grootste sterrenstelsel ooit ontdekt

 
Een internationale groep wetenschappers heeft het grootste stelsel in het heelal ooit gevonden. Het gaat om een groep van objecten, die maar liefst 4 miljard lichtjaar in doorsnee is. Dat is 40.000 keer zo groot als onze Melkweg.

De ontdekking is vrijdag bekendgemaakt in het Britse wetenschapsblad Monthly Notices of the Royal Astronomical Society. De objecten zijn zogeheten quasars. Dat zijn mysterieuze hemellichamen in de kernen van melkwegstelsels uit de begintijd van het heelal. De afstand tot de aarde is gigantisch, maar quasars zijn zo helder dat astronomen ze desondanks kunnen zien.

Stelsels

De ontdekte quasargroep tart wat wetenschappers voor mogelijk hielden. Sterrenkundigen dachten dat stelsels nooit zo groot zouden kunnen worden. De limiet zou een doorsnee van 1,2 miljard lichtjaar zijn, maar dit cluster blijkt dus ruim 3 keer zo groot.

"Het is moeilijk om de omvang van deze groep te bevatten, maar we kunnen zeker zeggen dat dit de grootste structuur is die ooit in het heelal is gezien. Dit is opwindend, zeker omdat het ingaat tegen onze kennis van het universum'', zegt de Britse hoogleraar Roger Clowes in een verklaring.


De ontdekte quasargroep tart wat wetenschappers voor mogelijk hielden.
 

Economisch vertrouwen eurozone neemt toe



BRUSSEL (ANP) - Het vertrouwen in de economische ontwikkeling van de eurozone is in december licht gegroeid. Dat meldde de Europese Commissie dinsdag.

De index waarmee de commissie het vertrouwen van consumenten en producenten meet, steeg in december van 85,7 tot 87. Een stand van 100 komt overeen met het gemiddelde over de periode van 1990 tot en met 2011. Het vertrouwen steeg het sterkst in Italië, Duitsland en Frankrijk. In Spanje en Nederland bleef het oordeel over de economie min of meer stabiel.

De graadmeter voor het ondernemingsklimaat klom voorzichtig van min 1,17 naar min 1,12. Ondernemers zagen de toekomst wat zonniger in dan in november en waren iets positiever over hun orderboek.

Bron: Europa-nu.nl

Aardse bacterie kan in Mars-achtige omgeving overleven en groeien



Nieuw onderzoek wijst erop dat sommige aardse bacteriën de extreem lage luchtdruk, zeer lage temperaturen en beperkte hoeveelheid zuurstof op Mars prima kunnen weerstaan en onder die omstandigheden zelfs kunnen groeien.

“We willen weten of een aardse bacterie als je deze naar Mars transporteert kan overleven en groeien,” vertelt onderzoeker Wayne Nicholson. Om dat te kunnen achterhalen, moest simpelweg de proef op de som worden genomen. Wetenschappers verzamelden daarvoor bacteriën op zeer uiteenlopende plaatsen. Zo werden bacteriën uit Siberisch permafrost gehaald en verzamelden onderzoekers bacteriën die veelvuldig op ruimtevaartuigen voorkomen. Vervolgens stelden de onderzoekers de bacteriën bloot aan omstandigheden die vergelijkbaar waren met de omstandigheden op Mars. Zo kregen de bacteriën met hele lage temperaturen te maken, werden ze blootgesteld aan een zeer lage luchtdruk (7 millibar) en moesten ze het met weinig zuurstof doen.

Resultaten

Onder de bacteriën die uit Siberisch permafrost afkomstig waren, waren zes soorten – allemaal uit het geslacht Carnobacterium - die de omstandigheden prima aan konden. Zij overleefden het experiment niet alleen, maar groeiden ook. Onder de bacteriën die van ruimtevaartuigen werden geveegd, was er slechts één soort die de omstandigheden op Mars aankon: Serratia liquefaciens. Deze bacterie komt op tal van plaatsen op aarde voor en kan onder meer prima overleven op de menselijke huid, op planten en in de grond.

Overleven?
Hoewel bacteriën dus diverse aspecten van een leven op Mars aan lijken te kunnen, is nog niet bewezen dat ze ook daadwerkelijk op de rode planeet kunnen overleven. Er zijn namelijk nog meer factoren die de bacteriën het leven zuur kunnen maken. Denk aan de intense straling en droogte. Wetenschappers willen nu gaan achterhalen of ook dat factoren zijn die de bacteriën kunnen weerstaan.

Het onderzoek is belangrijk, zo benadrukken de wetenschappers. “Wanneer we een ruimtevaartuig naar Mars sturen, dan willen we er zeker van zijn dat we de landingsplek niet besmetten (met aardse bacteriën, die later onterecht voor Martiaans leven kunnen worden aangezien of het Marslandschap aantasten, red.),” vertelt onderzoeker Andrew Schuerger. Het is daarom belangrijk om te weten op welke plaatsen op Mars bacteriën het hoofd wel en niet boven water kunnen houden. Plaatsen waar bacteriën kunnen overleven, kunnen dan beter door Marsrovers gemeden worden om de kans op besmetting te voorkomen. Tegelijkertijd weten we dan ook dat dit de plaatsen zijn waar de kans op het aantreffen van buitenaards leven wellicht het grootst is. “Het is een dilemma,” stelt Nicholson. “Als je op zoek bent naar leven, dan wil je naar plaatsen gaan waar de kans op leven het grootst is, maar dit zijn ook de plaatsen die het meest gevoelig zijn voor besmetting door aardse organismen.”

Geschreven door:

Bron: Scientias.nl