zaterdag 31 maart 2012

'Succes voor Obama: Israël stelt aanval op Iran uit tot voorjaar 2013'

 
Israëlische F-16's, die voorlopig nog niet zouden opstijgen voor een aanval op Iran.

Volgens goed geïnformeerde Midden Oosten officials is president Obama fel tegen een eenzijdige Israëlische aanval op Iran en probeert hij via achter de schermen gevoerde gesprekken Teheran zover te krijgen te beloven geen Amerikaanse doelen aan te vallen als Israël onverhoopt tóch de nucleaire installaties van het land aanvalt. Amir Oren, senior journalist bij het linkse Israëlische Haaretz, schreef deze week dat Israël door de Amerikaanse tegenstand heeft besloten om de voor dit jaar geplande aanval te verschuiven naar op zijn vroegst het voorjaar van 2013.

'Op dinsdag, s avonds om 2 minuten voor 9, kwamen Israëls plannen voor een oorlog tegen Iran in 2012 tot een stil einde,' schreef Oren. 'De ruwe plannen voor een enorme luchtaanval werden weer diep achter slot en grendel opgeborgen. De oorlog is wellicht niet geschrapt maar is met zekerheid uitgesteld. We kunnen tenminste voor een poosje opgelucht ademhalen: het zal dit jaar niet gebeuren. Tot nader order zal Vlucht 007 van de Israëlische luchtmacht niet vertrekken.'

Lees verder op: Xandernieuws.punt.nl

6 doden na aardverschuiving in Haïti

Video: 6 doden na aardverschuiving in Haïti 

In Port-au-Prince, de hoofdstad van Haïti, zijn gisteren zeker 6 mensen om het leven gekomen bij een aardverschuiving. Na drie dagen van hevige regen zakte een deel van een volgebouwde heuvelflank weg. Enkele huizen stortten in, de inwoners raakten bedolven onder het puin.

Bron: Nieuws.vtm.be

VS verbieden betoging tegen NAVO-top

Een Amerikaanse rechter heeft donderdag een stokje gestoken voor een grote betoging tijdens een NAVO-top in Chicago in mei. Organisatoren zeggen echter door te gaan met het protest, waarbij ze 10.000 demonstranten verwachten.

De NAVO-top op 20 en 21 mei trekt vele regeringsleiders, onder wie premier Mark Rutte, Vladimir Poetin en gastheer Barack Obama. De leiders spreken over de strijd in Afghanistan, de militaire capaciteit en de onderlinge samenwerking.

De betogers willen een enorme demonstratie houden, vergelijkbaar met een beruchte anti-Vietnamdemonstratie in 1968 in Chicago. De stad Chicago zegt echter op 20 mei niet genoeg mankracht te hebben om zo'n grote betoging in goede banen te leiden.

Bron: Fok.nl

vrijdag 30 maart 2012

FBI: VS is oorlog tegen hackers aan het verliezen



Volgens Shawn Henry, ontslagnemend topman van de cybercrime-afdeling van het FBI, zijn de hackers aan de winnende hand in de cyberoorlog. De hackers zouden te getalenteerd zijn om tegen te houden, terwijl de beveiliging van bedrijfs- en overheidsnetwerken ver ondermaats is.

Volgens Shawn is de huidige aanpak, zowel door privébedrijven als overheden, "niet vol te houden". Hackers en computercriminelen zijn gewoon te getalenteerd, en de huidige beveiligingsmaatregelen niet toereikend. Volgens Shawn moeten overheden en bedrijven dringend gigantische veranderingen in hun beveiliging doorvoeren. Anders zal zowel de nationale veiligheid als de economie in het gedrang komen.

"Ik zie niet in hoe we zonder gigantische veranderingen in de technologie ooit vooruit zullen komen. Dit is een onhoudbaar model, waarin er geen vooruitgang meer zal geboekt worden in termen van veiligheid en privacy."

Lees verder op: HLN.be

Bugarach veilig bij einde van de wereld

Eind dit jaar vergaat de wereld. Metershoge golven, zeeën van vuur en enorme aardbevingen maken aan alles een einde. Althans, dat is de interpretatie die onder meer doemdenkers geven aan het aflopen van de Maya kalender op 21 december.

Volgens een aantal ingewijden is er een plek op aarde die aan alle rampspoed ontkomt: dat is Bugarach, een klein dorpje in Frankrijk gelegen aan de voet van de Pyreneeën. Het dorp dat slechts tweehonderd zielen telt, kijkt met argusogen naar alle nieuwkomers die zich rond het dorp vestigen.

Die mensen geloven dat op 21 december de berg Pic de Bugarach zich opent en daar ufo's uit komen om de mensheid rond het dorp te redden. Geheel onschuldig is het niet. De Franse overheid vreest dat de "gelovigen" de hand aan zichzelf kunnen slaan.

In ieder geval wil de burgemeester van de plaats dagen voor de beruchte datum de hele omgeving afgrendelen om chaos te voorkomen. EenVandaag toog naar het gehucht en sprak er onder andere Nederlanders die er al jaren wonen.

sitestat

Bron:  Eenvandaag.nl

Zeer droge winter zorgt voor grote problemen in Portugal

LISSABON - Portugal heeft zijn droogste winter sinds 1930 achter de drug. De gevolgen laten zich voelen in de landbouw. Er deden zich ook al duizenden bosbranden voor.

Volgens de laatste gegevens van het Instituut voor Meteorologie treft de extreme droogte nu al meer dan de helft van het hele grondgebied en heerst in de rest ernstige droogte.

De eerste helft van maart viel 5,7 millimeter regen. In februari viel nauwelijks 2,2 millimeter. Normaal moet in deze tijd van het jaar 100 millimeter neerslag vallen.

De vooruitzichten zijn niet goed. De komende dagen zal nog steeds te weinig neerslag vallen.

Verwoestende gevolgen

De gevolgen zijn verwoestend. Volgens de Civiele Bescherming deden zich de eerste drie maanden van dit jaar al meer dan achtduizend bosbranden voor, het slechtste cijfer van de laatste zes jaar. Ruim 15.000 hectare ging in vlammen op. Alleen al woensdag werden 333 bosbranden geregistreerd.

In dertien regio's blijft het risico op bosbranden zeer hoog.

Inwoners van vier dorpen in de streek van Penela, 170 kilometer ten noorden van Lissabon, werden geëvacueerd.

Stijgende prijzen

De economische schade is enorm, zeker voor een land dat al zware financiële problemen kent.

De prijzen voor landbouwproducten gaan omhoog en de kwaliteit daalt, zegt Bruno Amorim van AM-Frutas, een van de grote distributiebedrijven in Lissabon. Kastanjes, tomaten en sinaasappelen "beginnen te rotten voor ze rijp zijn of drogen uit bij gebrek aan water."

Van veel groenten vergelen de bladeren. "Die zijn niet verkoopbaar en worden meteen weggegooid", zegt Amorim. Hij is pessimistisch over de lente- en zomeroogsten.


Dieren in problemen

Door de voedselschaarste, de verminderde voortplanting en het hoge sterftecijfer wordt 2012 een zeer moeilijk jaar voor heel wat diersoorten, zeggen biologen en milieuactivisten. Vooral vlindersoorten worden zwaar getroffen, zegt Patricia Garcia Pereira, onderzoeker van het Nationaal Museum voor Natuurgeschiedenis. Vlinders "zijn uitstekende indicatoren voor de gezondheid van de ecosystemen."

Ook voor trekvogels die in Portugal hebben overwinterd en nu naar het noorden van Europa terugkeren om zich voort te planten, dienen zich grote problemen aan. Veel vogels hadden al vertrokken moeten zijn maar door de voedselschaarste stellen ze de lange reis uit, zegt Domingos Leitão van de Portugese Maatschappij voor de Studie van Vogels. Bovendien kende het noorden van Europa een extreem koude winter. "Voor de vogels kon er geen slechtere situatie zijn."

Door de bosbranden komt vooral de Iberische wolf in de problemen. Die is bijna uitgestorven maar komt nog voor in het noorden van Portugal. In het natuurpark van Peneda-Gerês wonen er nog ongeveer driehonderd.

Bron:  MO.be

Drie steden Fukushima toegankelijk



Drie steden in de regio Fukushima zijn weer toegankelijk voor de bewoners na de kernramp van ruim een jaar geleden.

"We hebben besloten om de beperkingen in de evacuatiezones te herzien", zei de Japanse premier Yoshihiko Noda vrijdag.

Vanaf april mogen de mensen weer mondjesmaat naar drie van de 11 steden binnen de 20 kilometerzone rond de kapotte kerncentrale. Het gaat om de steden Tamura, Minami Soma en Kawauchi.

In wijken waar de straling laag is, mogen bewoners overdag weer in hun huis. Als het gebied stralingvrij is gemaakt mogen zij er weer permanent gaan wonen. In andere wijken hebben bewoners geen vrije toegang. Een definitieve terugkeer kan daar pas na vijf jaar.

Overleg over andere steden

De overheid is nog in overleg over de andere acht steden in de no-gozone. In totaal woonden in het gebied 80.000 mensen.

De versoepeling is mogelijk geworden, omdat de kerncentrale volledig is afgekoeld en onder controle is.

Door: Harmen Simon Teunis

Bron: BNR.nl

BRICS-landen gaan wereldeconomie veranderen










Zuid-Afrika onderneemt deze week de eerste stappen om afstand te nemen van de dollar als betaalmiddel voor de handel en investeringen in opkomende economieën.

Het land zal naar verwachting de valuta van de Volksrepubliek China, de renminbi, gaan gebruiken. De BRICS-landen willen bovendien een eigen bank gaan oprichten.

Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika, ook wel bekend als de BRICS-landen, zijn begonnen met de besprekingen tijdens een bijeenkomst in New Delhi. De economieën van deze vijf landen omvatten een kwart van de wereldeconomie. Daarnaast is 45 procent van de wereldbevolking woonachtig in de BRICS-landen. Ze bezitten maar liefst 75 procent van de buitenlandse valutareserves.

Meer invloed

Het vijftal probeert al jaren meer invloed te krijgen op het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Wereldbank. Die instituties die al decennialang de internationale ontwikkelingssamenwerking en het handelsbeleid domineren moeten volgens hen worden hervormd.

De stappen worden ondernomen om een einde te maken aan de hegemonie van de dollar. De grootste bank van Afrika, Standard Bank, zei in een verklaring te verwachten dat tegen 2015 ter waarde van $100 miljard aan Sino-Afrikaanse handel wordt betaald met de renminbi. Bovendien verwacht de bank dat transactiekosten in Afrika als gevolg van het gebruik van de renminbi omlaag gaan waardoor handelsbarrières komen te vervallen.

Stilzwijgende overeenkomst

Het is niet alleen een aanval op de dollar, maar op het gehele internationale financiële regime, geleid door de Wereldbank en het IMF, dat al sinds de Tweede Wereldoorlog de wereldeconomie domineert. Via Zuid-Afrika krijgen de BRICS-landen toegang tot de enorme Afrikaanse markt.

De vijf landen hebben ook collectief opgeroepen een einde te maken aan de stilzwijgende overeenkomst tussen de Verenigde Staten en Europa dat aan het hoofd van de Wereldbank altijd een Amerikaan staat en dat de IMF-president in alle gevallen Europaan is. Ze stellen voor dat de huidige president van de Wereldbank, Robert Zoellick, over drie maanden wordt opgevolgd door een kandidaat uit één van de opkomende landen.

Brazilië en China uitten afgelopen jaar felle kritiek op de Verenigde Staten omdat het land via de kwantitatieve versoepeling haar valuta devalueerde door $600 miljard in de economie te pompen.



Bron: The2012scenario.com via Niburu.nl

Lage zonneactiviteit waarschijnlijk voorbode grotere zonnevlammen

 
Zonnevlek AR1429 die over een paar dagen weer onze richting zal beginnen te kijken.
Foto: Spaceweather.com
Recent onderzoek wijst erop dat het ruimtevaarttijdperk samenviel met een periode van ongewoon sterke zonneactiviteit. Uit isotopenonderzoek van ijskappen en groeiringen van bomen blijkt dat zo'n sterk zonnemaximum de afgelopen 9300 jaar maar 23 keer eerder is opgetreden. Dit meld de astronomische nieuwswebsite Astronieuws. Volgens Luke Barnard, promovendus aan de universiteit van Reading, is de kans dan ook groot dat het aantal zonne-uitbarstingen en -vlekken de komende decennia zal afnemen. Maar paradoxaal genoeg maakt dat de omstandigheden in de ruimte en de aardatmosfeer juist gevaarlijker. Een afname van de sterkte van het magnetische veld van de zon zorgt er namelijk voor dat energierijke deeltjes uit de interstellaire ruimte dieper het zonnestelsel kunnen binnendringen. Daarbij komt nog dat de kleinere aantallen zonne-uitbarstingen die nog wél zullen optreden, heviger en langduriger kunnen zijn. Door de combinatie van deze beide factoren worden astronauten en vliegtuigbemanningen de komende jaren mogelijk aan meer deeltjesstraling blootgesteld. Om meer greep te krijgen op de diverse aspecten van dit 'ruimteweer' is de UK Met Office, de Britse zuster van het KNMI, bezig om haar weer- en klimaatmodel aan te passen. Die aanpassing heeft vooral betrekking op de zogeheten thermosfeer van de aarde, de ijle luchtlaag op 90 tot 600 kilometer hoogte, die de eerste klappen opvangt als het spookt in de ruimte. Om de gevolgen daarvan beter te kunnen voorspellen, wordt een systeem ontwikkeld waarin de volledige causale keten - de omstandigheden op de zon, in de interplanetaire ruime en in de verschillende lagen van de aardatmosfeer - in rekening wordt gebracht.

Bron: Astronieuws.nl, Dailymail.co.uk & Ras.org

Pesticiden wellicht oorzaak van ondergang bij


Het gaat niet goed met de bij. En wetenschappers hebben ontdekt dat pesticiden wel eens de boosdoeners kunnen zijn.

Al een aantal jaren hebben bijen, maar ook hommels het moeilijk. Vooral op het platteland. Hun aantallen lopen rap terug en het probleem heeft al een tijdje een naam: Colony Collapse Disorder. Hele populaties bijen verdwijnen van de ene op de andere dag. Waarom? Dat is onbekend.

Mogelijke oorzaken

Wel is er al veel onderzoek naar gedaan en zijn verschillende oorzaken aangedragen. Van het gebruik van mobiele telefoons tot parasieten. Ook werd wel eens geopperd dat pesticiden de boosdoener zouden zijn. Maar onduidelijk was altijd hoe deze pesticiden de bijen dan precies schade toebrachten. Wetenschappers besloten dat uit te gaan zoeken

Lees verder op: Scientias.nl

donderdag 29 maart 2012

Braziliaanse economie groeit flink in 2012

Vlag van Brazilië

BRASILIA - De economie van Brazilië groeit dit jaar naar verwachting met 3,5 procent. Dat liet de Braziliaanse centrale bank donderdag weten. In 2011 groeide de economie met 2,7 procent.

Lees verder op: NU.nl

China bedreigt natuurgebied met dam

China is vandaag begonnen met bouwvoorbereidingen van een nieuwe dam in de Yangtze-rivier waardoor een heel gebied onder water zal worden gezet. De waterkrachtcentrale moet het land helpen bij de onophoudelijke vraag naar energie, maar natuurbeschermers vrezen het einde van een uniek riviergebied met tientallen bedreigde vissoorten.

Lees verder op: Volkskrant.nl

Steden breiden tegen 2030 uit met 2x grootte Texas



Wereldsteden zouden in minder dan 20 jaar met ongeveer anderhalf miljoen vierkante kilometer uitbreiden. Tegen 2030 zullen steden zo twee keer de omvang van de Amerikaanse staat Texas inpalmen.

Halverwege deze eeuw zou de huidige wereldbevolking van 7 miljard mensen al uitgebreid zijn naar 9 miljard, zo voorspellen de Verenigde Naties. Experts stelden op een conferentie in Londen dat steden overal ter wereld dan ook met anderhalf miljoen vierkante kilometer zullen uitbreiden. Dat komt neer op een hallucinerend cijfer van 43.000 voetbalvelden per dag gedurende de komende 18 jaar.

"De manier waarop steden sinds de Tweede Wereldoorlog gegroeid zijn, is zowel sociaal als ecologisch niet houdbaar", zegt professor Karen Seto van de universiteit van Yale. Zeker steden zoals Los Angeles zijn geen goed model voor de toekomst. Er staan veel woningen waar maar één gezin woont. Beter zijn bijvoorbeeld Manhattan en Singapore, waar meer mensen op een kleinere oppervlakte wonen. De oplossing is dus in de hoogte bouwen. "Dan zouden steden een minder grote impact op het milieu hebben."

"Het gaat allemaal veel te snel en we moet hier beter over nadenken", zegt Seto. "Rome is niet op één dag gebouwd, maar Chinese steden tegenwoordig wel."

Door: Günther Brants

Bron: MSNBC & HLN.be

Heel Spanje kampt met gevolgen massale stakingsacties - Update

Tienduizenden demonstranten zijn in Spanje de straat op gegaan om een grote algemene staking to steunen. Meer dan 170 mensen werden gearresteerd nadat op enkele plekken de demonstraties in gevechten ontaardden. De Spanjaarden zijn boos over nieuwe arbeidswetten en verregaande bezuinigingen.

Lees verder op: Parool.nl

Bosbranden teisteren noorden van Spanje

Meer dan 500 brandweerlui, bijgestaan door vliegtuigen en helikopters, bestrijden in het noorden van de autonome regio Cantabrië (Noord-Spanje) vijftien bosbranden. Het vuur is veroorzaakt door de ongewone droogte die de streek teistert. Dat heeft de regionale regering van Cantabrië woensdag meegedeeld. Een van de grootste bosbranden woedt nabij de stad Corrales de Buelna.

Lees verder en bekijk de foto's: Nieuwsblad.be

Belanrijker dan presidentsverkiezingen VS: komende machtswisseling China

Afbeelding

In november dit jaar vindt in Beijing het 18de Congres van de Chinese Communistische Partij plaats en volgend jaar krijgt China een nieuwe president. Het gaat om de belangrijkste machtswissel in decennia in 's werelds op één na grootste economie. Des te meer aandacht de westerse pers besteedt aan de komende Amerikaanse presidentsverkiezingen, des te minder we weten over een machtswissel die er echt toe doet.

Hoe gaat deze in zijn werk, en wie zullen de nieuwe leiders zijn van het China van morgen?

Een eenvoudige en duidelijke handleiding in vraag-en-antwoord stijl:

1. Hoe wordt China bestuurd?


De dood van Mao Zedong in 1976 leidde het einde in van de totalitaire eenmansdictatuur. Sindsdien is China langzaam geëvolueerd in de richting van een soort van collectief leiderschap door toplui van de Communistische Partij, verenigd in een Politbureau, waarin 25 mensen zetelen, waarvan 9 het Staand Comité van het Politbureau vormen.

Dit Comité van het Politbureau komt elke week in het geheim samen en heeft geen formele legislatieve macht. Toch is dit Comité van negen leden nog altijd het allermachtigste orgaan in het meest bevolkte land ter wereld.

Hu Jintao, de huidige president van China, zit de vergaderingen van het Politbureau voor als primus inter pares, eerste onder gelijken.

2. Hoe bereik je de top van de Chinese politiek?


De Chinese Communistische Partij is gestructureerd als een machtig beslissingsorgaan, met een reeks concentrische cirkels er omheen.

Lokale en regionale congressen vormen de buitenkant van de structuur. Elke vier jaar verkiezen ze leden voor het Centraal Comité, dat bestaat uit 350 partijleiders.

Dit Centraal Comité verkiest dan op haar beurt de 25 leden van het Politbureau, die de negen sleutelfiguren van het Staand Comité van het Politbureau selecteren.

3. Hoe worden kandidaten voor het Staand Comité van het Politbureau geselecteerd?

De regels verbieden lidmaatschap van dit Comité aan al wie ouder is dan 65. De kandidaten zijn dan ook relatief jonge politici met een vaak indrukwekkende leidinggevende ervaring.

De huidige leden van het Comité zullen deze zomer aan een geheim onderhandelingsproces beginnen, dat tegen oktober of november afgerond moet zijn en waarbij een nieuwe lichting geselecteerd zal worden. Slechts één vrouw - Wu Yi - slaagde er totnogtoe in lid te worden van dit Politbureau. Ze ging in 2007 met pensioen.

Naar verwachting zal de selectie deze keer zeer moeilijk zal zijn

4. Wat maakt de machtswissel dit jaar anders dan in het verleden?

Ten eerste is er de grote schaal waarop verandering zal plaatsvinden: niet minder dan zeven van de negen leden van het Politbureau, inclusief President Hu en Premier Wen Jiabao, gaan met pensioen.

Politieke leiders strijden nu al publiekelijk om een plaats in het Staand Comité. Er wordt zelfs verwacht dat het zou worden uitgebreid tot 11 leden, om de concurrentie enigszins aan banden te leggen. Anderen verwachten dan weer dat het Politbureau zou worden uitgebeid tot 89 in plaats van 25 leden, voor dezelfde reden.

Verder is er dit jaar geen “architect” die het proces gestructureerd zal laten verlopen door zijn wil door te drukken.

5. Wie was vroeger de architect?

Afbeelding

Tot dertig jaar na de dood van Mao werd de Chinese politieke structuur, inclusief de dominantie van het Staand Comité, georkestreerd door zijn opvolger, Deng Xiaoping.

De aanstelling van de “vijfde generatie” van het Chinese leiderschap zal, voor de eerste keer sinds de revolutie van 1949, niet worden gedomineerd door een klein aantal partij-ouderen, maar door een veel grotere en diversere groep.

Volgens analisten zouden er tot 200 mensen worden geconsulteerd voordat de volgende president en premier aan de macht zullen komen.

6. Wie zijn de meest waarschijnlijke nieuwe leiders?


Afbeelding

De favoriet voor de opvolging van Hu is zijn vicepresident Xi Jiinping. Xi is vriendelijk, charmant en getrouwd met één van China’s bekendste zangeressen. Na de humorloze, technocraat Hu, is Xi misschien net wat China nu nodig heeft. Xi is, samen met zijn rivaal Li Keqiang (getipt als toekomstig premier), het laatste overblijvende lid van het huidig Staand Comité zijn, nu de andere zeven ontslag nemen.

Li is één van Hu’s protegés en is erin geslaagd om de verdachtmakingen, als zou hij er liberale sympathieën op nahouden, de kop in te drukken. Wat Li het meeste onderscheidt van Xi is dat ze de twee politieke groeperingen in het politiek establishment van China vertegenwoordigen: de tuanpai en de prinsen.

7. Welke zijn deze groeperingen?


De 'prinsen', zoals Xi Lingping, zijn zonen van voormalige partijbazen. Ze hebben gewoonlijk lange carrières als beheerder van kuststeden achter de rug en vertegenwoordigen de zakenklasse.

De tuanpai, zoals Li Keqiang, hebben een meer bescheiden achtergrond en hebben zichzelf een weg naar boven gebaand in de partijbureaucratie. Ze zijn voormalige beheerders van armere districten en steunen doorgaans populistische hervormingen, zoals het verlagen van de landbouwbelastingen.

Volgens Cheng Li van het Brookings Institution kan de strijd tussen de 'prinsen' en de tuanpai om de controle over het Staand Comité (beide groeperingen hebben zeven kandidaten voor de zeven openstaande posities) vergeleken worden met een 'embryonische vorm van democratie'.

8. Dreigt de felle concurrentie een politieke oorlog te ontketenen?


Zonder twijfel. Het gedrag van twee regionale partijchefs (“de twee kanonnen” volgens Chinese media) illustreert hoe scherp de onderlinge strijd wel is.

De tuanpai Wang Yang, partijsecretaris van Guangdong, is zo radicaal in zijn hervormingen dat Beijing hem op het matje heeft geroepen. En de acties van partijchef van Chongqing, de 'prins' Bo Xilai sloegen alles: met zijn Rode Campagne, die veel weghad van de Culturele Revolutie van de jaren 60, werd hij een favoriet om toe te treden tot het Staand Comité. Tot hij eerder deze maand uit de partij werd gezet.

Het ging om de meest opmerkelijke zuivering in de voorbije 20 jaar. Bo raakte eerder dit jaar in een politiek schandaal betrokken toen zijn persoonlijke veiligheidschef probeerde over te lopen naar de Verenigde Staten onder het voorwendsel dat Bo hem wilde laten ombrengen. Over het lot van Bo Xilai is weinig bekend; enkel dat hij onder huisarrest zou staan.

9. Wat is de inzet van de komende machtsstrijd?

Afbeelding

De groei van de Chinese economie begint langzaam te vertragen. Het nieuwe Staand Comité van het Politbureau krijgt een reeks moeilijke problemen voorgeschoteld: de groeiende luchtbel van de huizenmarkt, protesten over migrantenrechten en de eis om betere openbare dienstverlening van een steeds welvarendere bevolking.

Hoe lang nog zal het “eenpartijkapitalisme” van China nog blijven bestaan? Dit zal afhangen van hoe het nieuwe leiderschap deze problemen zal aankaarten.

10. Wie wordt China's nieuwe First Lady?


Afbeelding

In de jaren ’70 werd Mao’s derde vrouw, Jiang Qing, een figuur van nationale haat. Ze pleegde in 1991 zelfmoord.

De vrouw van de waarschijnlijke volgende president Xi Jinping daarentegen, is Peng Liyuan, één van China’s bekendste folkzangeressen.

Peng Liyuan wordt soms vergeleken met Carla Bruni. Al 25 jaar treedt ze als topartieste op bij het jaarlijkse gala van het nieuwe Chinese maanjaar. Dat programma wordt door honderden miljoenen Chinezen op de staatstelevisie bekeken.

Sinds haar echtgenoot Xi Jinping presidentskandidaat is geworden, waakt ze erover dat het echtpaar naar de bevolking toe een bescheiden imago projecteert.

Bron: Express.be via Wereldgeheimen.nl

woensdag 28 maart 2012

ESO: Miljarden 'leefbare' superaardes in Melkweg


Impressie van een zonsondergang op de superaarde Gliese 667 Cc. © ESO.

Een nieuw resultaat van ESO's 'planetenzoeker' HARPS laat zien dat er in de leefbare zones rond zwakke rode sterren in de Melkweg tientallen miljarden rotsachtige planeten te vinden zijn die niet veel groter zijn dan de aarde. Op deze superaardes is wellicht vloeibaar water. Honderd ervan bevinden zich op minder dan dertig lichtjaar van de zon.

Lees verder op: AD.nl

BRICS willen eigen ontwikkelingsbank

China, Brazilië, Rusland, India en Zuid-Afrika, bekend onder de verzamelnaam BRICS, willen een gezamenlijke ontwikkelingsbank opzetten. De landen komen naar verwachting deze week met hun plannen naar buiten. Dat hebben vertegenwoordigers van de landen gezegd op een bijeenkomst in India.

Lees verder op: RTL.nl

Is telephatie in strijd met de wetenschap?

















Een groot deel van de wetenschappers accepteert de mogelijkheid dat telepathie bestaat. Uit twee verschillende studies bleek dat respectievelijk 56 en 67 procent in ESP gelooft.

Dergelijke peilingen suggereren dat de meeste wetenschappers geïnteresseerd zijn in psi. Dat blijkt in de praktijk anders te zijn. Ruim 34 procent van de psychologen is van mening dat ESP onmogelijk is, tegen drie procent van de deelnemers aan de studies.

De meest prominente sceptici blijken psychologen te zijn. Uitzondering is bioloog Richard Dawkins die heeft gezegd dat het bestaan van telepathie ‘de natuurwetten binnenstebuiten zou keren’.

Fundamenteel incorrect

Het meest gebruikte argument tegen de parapsychologie is dat het fenomeen in strijd is met het moderne wetenschappelijke wereldbeeld. Dat betekent niet per definitie dat de parapsychologie niet bestaat, maar als blijkt dat parapsychologie echt is zitten zowel de natuurkunde, de biologie als de neurowetenschap er flink naast, zoals neuropsycholoog Donald Hebb benadrukte.
Critici kunnen echter niet uitleggen hoe de natuurkunde en fysiologie exact beweren dat ESP geen voldongen feit is. Een scepticus staaft zijn of haar bewering meestal niet met specifieke voorbeelden. In de zeldzame gevallen waarin dat wel gebeurt worden vaak de principes van de klassieke natuurkunde aangehaald, maar die bleken bijna een eeuw geleden al fundamenteel incorrect te zijn.

Kwantummechanica

Voorstaanstaande natuurkundigen zoals Henry Margenau, David Bohm, Brian Josephson en Olivier Costa de Beauregard hebben er herhaaldelijk op gewezen dat niets in de kwantummechanica parapsychologische fenomenen verbiedt.

Veel sceptische psychologen zeggen dat het bestaan van psi niet overeenkomt met ‘ons wetenschappelijke wereldbeeld’, maar welk wetenschappelijk wereldbeeld is dat? Psi is zeker incompatibel met een oud wetenschappelijk wereldbeeld dat gebaseerd is op Newtoniaanse mechanica en de behavioristische leerpsychologie. Psi past echter goed binnen het wetenschappelijke wereldbeeld gebaseerd op kwantummechanica, neurowetenschappen en cognitieve psychologie.

Bekritiseerd

In de tijd van de klassieke mechanica onderzochten veel natuurkundigen parapsychologische fenomenen, waaronder William Crookes, ontdekker van het element thallium en ontwerper van de gasontladingslamp; J.J. Thomson, in 1906 winnaar van de Nobelprijs voor de Natuurkunde en ontdekker van het elektron; en Lord Rayleigh, één van de grootste natuurkundigen in de laat 19e eeuw en winnaar van de Nobelprijs voor de Natuurkunde in 1904.

Hun inspanningen om deze en andere ongewone fenomenen te onderzoeken werden vaak bekritiseerd en geridiculiseerd door collega’s.

Parapsychologische data zijn in harmonie met de algemene psychologische principes en passen relatief gemakkelijk in het systematische raamwerk van de psychologie als wetenschap op het moment dat de Newtoniaanse wetten opzij worden geschoven en vervangen door de moderne natuurkunde.

Bron: Niburu.nl & Theepochtimes.com

We are the world...

NASA laat stromingen in oceaan zien


NASA heeft een video uitgebracht die de bewegingen van de oppervlakte van de oceaan tussen 2005 en 2007 laat zien.

Dolfijn heeft heel open sociaal netwerk

Geschreven door Caroline Hoek



De sociale netwerken van dolfijnen zijn heel flexibel. De ene keer horen ze bij die groep en dan weer bij de andere.

Landdieren hebben eigenlijk vrij gesloten sociale netwerken. Die netwerken hebben een grens: de één hoort er wel bij, de ander niet. En die grenzen worden (vaak door mannetjes) goed bewaakt. Iemand kan niet zomaar binnendringen: slechts heel af en toe komt er een nieuweling binnen. Vriendschappen tussen verschillende sociale netwerken behoren soms tot de mogelijkheden, maar de focus blijft altijd op de eigen groep gericht.

Grenzeloos

Nieuw onderzoek wijst er nu op dat de sociale netwerken van dolfijnen een stuk flexibeler zijn. De dolfijnen blijken een open sociaal netwerk te hebben, zo is in het blad Proceedings of the Royal Society B te lezen. Dat wil zeggen dat zij geen grenzen hebben die ze verdedigen.

Lees verder op: Scientias.nl

Anti-piraterijwet ACTA niet voorgelegd aan Hof van Justitie


De Handelsovereenkomst ter bestrijding van namaak (ACTA) wordt niet voorgelegd aan het
Europese Hof van Justitie. Dat heeft het Europese Parlement vandaag besloten. Met 21 stemmen tegen en vijf vóór werd het Britse voorstel om eerst naar het Hof te gaan afgewezen. Het Europarlement moet nu zelf een besluit nemen over het omstreden internationale anti-piraterijverdrag.

Die stemming kan al in juni plaatsvinden. Als het Hof zich er eerst over had moeten buigen, zou de stemming al snel 18 maanden vertraging hebben opgelopen.

Toch hebben veel tegenstanders van ACTA de beslissing van het Europese Parlement vandaag verheugd tot zich genomen. Groeperingen die opkomen voor de digitale rechten van burgers noemden het Britse voorstel een 'vertragingstactiek'. Nu de omweg via het Hof wordt overgeslagen, zal het verzet tegen het verdrag breed gedragen blijven, zo hopen zij.

Lees verder op: Volkskrant.nl

Bosbrand in Colorado eist minstens 2 mensenlevens

© ap.

Bij een hevige bosbrand in Colorado zijn al minstens twee dodelijke slachtoffers gevallen, een derde persoon is voorlopig vermist. Een 77-jarige man en zijn 76-jarige echtgenote werden verrast door de vlammenzee in het berglandschap ten westen van Denver. Een twintigtal woningen zijn totaal vernield en honderden bewoners werden al geëvacueerd.

De brand is het gevolg van een gecontroleerde brand door de Colorado Forest Service een week geleden. Volgens Jefferson County Sheriff's office kende de brand maandag om nog onduidelijke redenen een heropflakkering. De gevolgen zijn dramatisch. Twee mensen lieten het leven, zestien woningen gingen al in de vlammen op en 900 woningen werden uit voorzorg geëvacueerd. Indien de blusploegen de vlammenzee niet snel onder controle krijgen, wacht de bewoners van nog eens 6500 woningen wellicht hetzelfde lot.

Bewerkt door: Toon Mast

Bron: Denver Post via DeMorgen.be

dinsdag 27 maart 2012

Aardbeving van 6,4 treft Noord-Japan

Een aardbeving met een kracht van 6,4 op de schaal van Richter heeft vandaag het noorden van Japan door elkaar geschud. Er werd geen tsunami-alarm afgekondigd en er is niet onmiddellijk melding gemaakt van slachtoffers of schade. De aardbeving deed zich voor rond 20 uur (13 uur Nederlandse tijd) in de buurt van de Iwate-prefectuur op tien kilometer diepte.

Bron: HLN.be

Gigantische CME uitbarsting andere kant van zon



Aan de andere kant van de zon vond gister een zeer grote zonneuitbarsting plaats. De zonnevlam zal voorlopig geen gevaar voor de aarde of onze sattelieten zijn. Echter zal zonnevlek AR1429, waar deze CME van afkomstig was, over ongeveer een week weer richting de aarde kijken.

Bron: Spaceweather.com

Opwarming aarde niet door mensen veroorzaakt

De gangbare theorieën over de oorzaken en de gevolgen van de 'opwarming van de Aarde' worden weer maar eens serieus onderuit gehaald door de resultaten van een recente studie die aantonen dat de opwarming tijdens het zogenaamde 'Middeleeuws klimaatoptimum' niet beperkt bleef tot Europa of het noordelijk halfrond, maar een wereldwijd fenomeen was. Na deze warmteperiode kreeg heel de planeet te maken met een mini-ijstijd die een kleine 200 jaar geleden eindigde. De normalisering van de temperaturen na deze mini-ijstijd wordt door sommige wetenschappers als 'opwarming' bestempeld.
Een team van wetenschappers onder leiding van geochemicus Zunli Lu van de Syracuse Universiteit in de Amerikaanse staat New York heeft vastgesteld dat, in tegenstelling tot wat door sommigen een 'consensus' genoemd wordt, het Middeleeuws klimaatoptimum - grofweg een periode van zo'n 500 jaar rond de eerste millenniumwisseling - niet beperkt bleef tot de noordelijke helft van de planeet.

De opwarming vond wereldwijd plaats en had zelfs een effect op Antarctica. De conclusies die aan de resultaten van dit onderzoek verbonden moeten worden zijn verregaand en betekenen een fatale slag voor de protagonisten van de fanatiek verspreide theorie van de door mensen veroorzaakte opwarming van de Aarde: de Aarde warmde al eerder en veel sterker op zonder menselijk toedoen (de zo vaak genoemde menselijke uitstoot van CO²).

De leden van het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) probeerde eerst (frauduleus middels de 'hockeystick' van Hansen) te doen alsof deze periode van enorme opwarming nooit had plaatsgevonden door de gegevens eenvoudigweg weg te laten uit de grafieken, of door grafieken te tonen die begonnen tijdens de mini-ijstijd, waardoor de grafiek tot aan het midden van het afgelopen decennium een steeds stijgende lijn vertoonde. Sinds de fraude van Hansen werd aangetoond heeft het IPCC steeds volgehouden dat het Middeleeuws klimaatoptimum zich had beperkt tot Europa, hetgeen zou moeten bewijzen dat de opwarming die de Aarde tot 1998 onderging door mensen was veroorzaakt.

Professor Lu heeft met zijn onderzoek nu aangetoond dat ook dat niet waar is. Hij vond het bewijs in een zeldzaam mineraal genaamd 'ikaite', dat gevormd wordt in koud water. "Ikaite is een 'ijzige' versie van kalksteen," zo legt Lu uit. "De kristallen zijn alleen stabiel onder koude omstandigheden en smelten bij kamertemperatuur."

Het blijkt dat het water dat de kristallijne structuur in stand houdt informatie opslaat over de temperatuur in de tijd dat het kristal werd gevormd. Lu en zijn team bestudeerden ikaite-kristallen in boorkernen tot 2.000 jaar oud.

De wetenschappers van het team waren vooral geïnteresseerd in de kristallen die werden gevonden in de lagen die hoorden bij de periode 1500 tot 1700 en bij het Middeleeuws klimaatoptimum van 800 tot 1300.

Beide klimaatperiodes werden al uitgebreid gedocumenteerd in Noord-Europa, maar die studies konden niet duidelijk maken of de omstandigheden op het noordelijk halfrond (ook Groenland kende in de periode een opwarming die ertoe leidde dat Noormannen zich daar enige tijd succesvol konden vestigen) ook elders voorkwamen.

Het team van professor Lu heeft nu aangetoond dat dat laatste het geval is. Ze deden dit door de hoeveelheid zware zuurstofisotopen te meten. Deze isotopen komen veelvuldig voor tijdens koude periodes, en veel minder tijdens warmere periodes.

"We hebben aangetoond dat de omstandigheden die in Noord-Europa voorkwamen zich uitstrekten tot de Zuidpool," aldus Lu. "En wat misschien wel belangrijker is: we zijn erin geslaagd een klimaatsignaal uit dit opmerkelijke mineraal te verkrijgen. Een nieuwe indicator is altijd welkom bij het bestuderen van vroegere klimaatveranderingen."

De resultaten van het onderzoek zullen worden gepubliceerd in het Earth And Planetary Science Letters, te verschijnen op 1 april 2012.

Bron: Zonnewind.be

Verenigde Staten slaat lente over en gaat direct naar zomer

De Verenigde Staten en delen van Canada zijn de winter uitgekomen om nu hoge luchtdruk met als gevolg zomerse temperaturen aan treffen.

































De kaart hierboven laat de afwijkingen van oppervlaktetemperaturen zien tussen 13 en 19 maart in vergelijking met de data van de afgelopen 10 jaar. Meer dan 1054 lokaties heben een nieuw dagelijks warmterecords. 627 locaties zagen niewe dieptepunten records. ''Temperatuur records worden niet alleen over het hele land gebroken, ze worden ook gebroken op ongewone manieren'' zegt de voor de NASA werkende Adam Voiland. ''Chicago bijvoorbeeld, zag temperaturen boven de 26.6 graden celcius elke dag tussen 14 en 18 maart, wat er voor zorgden dat er op elke van de vijf dagen records werden verbroken.

Bron: News.Discovery.com

Klimaatverandering bedreigt Indiase mangrovebossen

Klimaatverandering bedreigt Indiase mangrovebossen

In het oosten van India worden de grootste mangrovebossen ter wereld bedreigd door de klimaatverandering. De zeespiegel stijgt er sneller dan gemiddeld.

Voor de plaatselijke bevolking zal dat op termijn een ramp betekenen, zegt een studie van het Indiase Centrum voor Wetenschap en Milieu.

De Sundarbans zijn de grootse mangrovebossen ter wereld met een oppervlakte van 9630 vierkante kilometer in India en 16.370 vierkante kilometer in Bangladesh, verspreid over verschillende kleine eilanden. Het gebied staat op de Unesco-Werelderfgoedlijst als natuurerfgoed door zijn unieke ecologische rijkdom. In deze bossen leeft onder meer de Bengaalse tijger, een bedreigde diersoort.

De Sundarbans hebben af te rekenen met de dramatische gevolgen van de klimaatopwarming. De zeespiegel is hier de afgelopen jaren beduidend sneller gestegen dan het gemiddelde voor India.

Dat heeft zware gevolgen voor de 4,3 miljoen inwoners van de archipel. Zo is er Sahara Bibi (47), een moslimvrouw die op een van de eilandjes woont. Ze heeft haar huis al twee keer verloren in zeven jaar tijd. Telkens was het stijgende zeeniveau daar verantwoordelijk voor. Ze moest haar twee zonen van school halen en eentje naar de zuidelijke deelstaat Kerala sturen zodat hij een degelijk inkomen kan verdienen.

Lees verder op: Knack.be

Israël verbreekt banden met VN-raad

AMSTERDAM - Israël heeft de banden met de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties verbroken.

Dat betekent dat de raad geen onderzoek mag doen naar de Israëlische nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever.

Dat meldt persbureau AP. Een woordvoerder van het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat minister Avigdor Lieberman de beslissing maandag heeft aangekondigd.

Lees verder op: NU.nl

maandag 26 maart 2012

Mensen keren zich tot alternatieve nieuwsbronnen terwijl kranten strijden om lezers

Het reguliere nieuws op papier lijkt zich op de rand van de afgrond te bevinden nu steeds meer mensen zich wenden tot onafhankelijke, online nieuwsbronnen om informatie te vergaren.

Uit een recent artikel van de Financial Times blijkt dat kranten het zwaar te verduren hebben. Naast de lezersaantallen lopen ook de advertentie-inkomsten sterk terug.

Het Pew Project for Excellence in Journalism onthulde eind vorig jaar dat meer mensen het nieuws vandaag de dag online lezen dan in kranten. Alhoewel traditionele kranten steeds vaker de overstap maken naar het internet halen ze gemiddeld nog te weinig uit online advertenties om winst te kunnen maken.

Mediaconglomeraten

Voor reguliere media die met een gedrukte versie begonnen en waarvan vele nu in het bezit zijn van mediaconglomeraten is de situatie nijpend.

Het nieuws op papier raakt niet zozeer uit de gratie, maar kranten worden grotendeels gecontroleerd waardoor steeds meer mensen het vertrouwen in de reguliere media kwijtraken. Uit een peiling bleek bijvoorbeeld dat de helft van de Amerikanen van mening is dat de reguliere pers niet op een accurate en eerlijke wijze verslag doet van gebeurtenissen.

“De reguliere media zijn in de ogen van een groot deel van de Amerikanen irrelevant geworden,” zei politiek activist Don Debat in een interview met Press TV. “Ik heb het over Amerikaanse televisienetwerken als CNN en Fox News, maar ook enkele zogenaamde progressieve media als Democracy Now en Pacific Radio. Mensen zien de mainstream pers steeds minder als gezaghebbende bron van informatie.”

Censureren

Wanneer de traditionele, gecontroleerde media het nieuws blijven censureren zullen ze steeds minder relevant worden. Meer mensen dan ooit ontdekken welke grote corporaties de belangrijkste mediabedrijven controleren.

Langzamerhand wordt duidelijk dat een groot deel van de media vandaag de dag direct of indirect in handen is van The Big Six: General Electric, Walt Disney, News Corporation, Time Warner, Viacom en CBS.

Bron: Naturalnews.com & Niburu.nl

Waterstofeconomie is nu al mogelijk

Geschreven door Marleen de Roode



Een waterstofeconomie, waarbij fossiele brandstoffen worden vervangen, is nu al mogelijk volgens wetenschapper Ibrahim Khamis.

“De lang gezochte techniek hiervoor is al decennia lang beschikbaar en de productie zou dit decennium nog kunnen beginnen,” vertelde hij tijdens een bijeenkomst van de American Chemcial Society (ACS). Volgens Khamis kan de warmte van bestaande kerncentrales worden gebruikt in de economische productie van waterstof en in de toekomst met op maat gebouwde centrales.

Elektrolyse

Op dit moment wordt waterstof nog geproduceerd uit aardgas of steenkool, dit resulteert in de uitstoot van het broeikasgas koolstofdioxide. Elektrolyse, waarbij met elektriciteit H2O-moleculen gesplitst worden in waterstof en zuurstof, is veel schoner. Daarnaast kan elektrolyse veel goedkoper en efficiënter werken als water eerst wordt verhit zodat er stoom ontstaat.

Lees verder op: Scientias.nl

De Spaanse jeugd komt in opstand



De werkloosheidspercentage in Spanje is begin 2012 naar het hoogste punt in de afgelopen 15 jaar gestegen. Bijna 23% van de Spaanse beroepsbevolking zit zonder werk. De jeugdwerkloosheid is zelfs naar een record niveau gestegen. 1 op de 2 Spaanse jongeren heeft momenteel geen baan. De toekomst ziet er somber uit voor de huidige generatie studenten. Het kan wel eens de 'werkloze generatie' worden. De jongeren komen daarom ook steeds vaker in opstand tegen de plannen van de huidige regering. Maar niet alleen de jeugd protesteert. Aanstaande donderdag zal het openbaar vervoer worden platgelegd en tevens zal er worden gestaakt op de luchthavens.

Ondanks waarschuwingen uit Europa, liet Spanje eerder deze maand weten dat ze het begrotingstekort waarschijnlijk laten oplopen naar 5,8% van het bbp. De EU-norm is 3% en Spanje zal nog wel eens te maken kunnen krijgen met boetes, indien deze norm op lange termijn zal worden losgelaten. De Spaanse regering heeft weliswaar voor miljarden euro's aan bezuinigingen aangekondigd, maar stuit op veel verzet van het volk.

De Italiaanse minister Monti liet dit weekend weten dat hij zich zorgen maakt over de ontwikkelingen in Spanje. 'Een nieuwe crisis in de eurozone, aangewakkerd door Spanje, zou Italië maanden terugzetten in de tijd', aldus de nieuwe Italiaanse premier. Dat het Spanje momenteel niet voor de wind gaat, is ook terug te zien op de financiële markten. Eerder lieten wij u al weten dat beleggers Spanje steeds minder vertrouwen. De waarde van de Spaanse staatsobligaties dalen en het risico van een escalatie is in vergelijking met andere Europese landen afgelopen weken flink toegenomen.



Bron: Biflatie.nl

Middelzware aardbeving in oosten van Turkije

Het oosten van Turkije is vandaag getroffen door een middelzware aardbeving met een kracht van 5,0. Dat heeft het Turkse Kandilli Observatorium vandaag gemeld. Het epicentrum van de beving lag bij het dorp Sultani in de oostelijke provincie Mus.

Vooralsnog zijn er geen meldingen van doden of gewonden. Wel storten in Sultani schuren in en raakten enkele lemen huizen beschadigd. Volgens de staatstelevisie werd de beving ook in naburige provincies gevoeld.

Aardbevingen zijn schering en inslag in Turkije. Door het land lopen meerdere breuklijnen. Bij twee aardbevingen die vorig jaar plaatshadden in de provincie Van kwamen zeker 644 mensen om het leven.

Bron: Parool.nl

Occupiers terug op Amsterdamse Dam



Gisteren melden Spitsnieuws dat de Occupiers weer terug zijn op de Dam. Nadat ze door de Amsterdamse rechter waren gedwongen om het het Beursplein in Amsterdam te verlaten na een maandelange bezetting zijn de Occupiers weer terug in het centrum van Amsterdam. Gister protesteerde ze daar op de Dam.

"Ondanks het vertek van Occupy van het Beursplein zullen we de lente en Occupy met een positief geluid vieren", schrijft de beweging op de website. Een dolle dag die volgens de planning tot 22.00 uur duurde. Het is nog niet duidelijk of de Occupiers opnieuw een kamp willen opzetten.

Bron: Spitsnieuws.nl

Monsanto hoofdkwartier geblokkeerd

Het lijkt er niet op of dat alle overheidsreguleringen, juridische maatregelen, noch de op hande zijnde ineenstorting van het landbouwsysteem in de wereld enig effect hebben op de dagelijkse manipulatieve praktijken van Monsanto, de grootste industriële producent van GMO-zaden, en een bedrijf dat in het bezit is van meer dan 700 patenten op genetisch-gemanipuleerde land- en tuinbouwzaden. Maar wat via de officiële wegen niet lukt, lijkt afgelopen maandag 19 maart, een protestgroep wel te zijn gelukt..!

Een grote groep protesterenden drongen verzamelden zich voor het hoofdkantoor van Monsanto in Davis, Californië, in de buurt van de grote plaats Sacramento. Luidkeels riepen zij op tot het sluiten van deze biotech-moloch, een bedrijf dat diepe wortels heeft in de regering van de VS. Eén van de redenen dat Monsanto tot op heden is gelukt wat weinig andere bedrijven lukt: het uiterst giftige middel RoundUp én gemanipuleerde, levensgevaarlijk voedselzaden verkopen onder een officiële goedkeuring..! Ondanks de druilende regen slaagden de betogers er in om het hoofdkantoor één hele dag te sluiten. Maar veel belangrijker natuurlijk is het rumoer wat rondom deze bezetting ontstond in de pers.

Het blijkt uit deze actie dat zelfs een handvol betogers in staat is om een gebaar te maken, dat doorklinkt in de gelederen van het GMO-wereldje en daarbuiten. Stel je voor wat tienduizenden betogers en demonstranten zouden kunnen bewerkstelligen, in dit verband..! Monsanto is verzelfsprekend helemaal niet blij met deze woede van burgers. Haar schijnheilige mission statement spreekt immers van het ‘werken in het belang van de mensheid’.. Niets is echter minder waar, Monsanto is een van de meest verwoestende bedrijven op Aarde!

Lees verder op: WantToKnow.nl

Zware aardbeving in Chili


Winkelende mensen vluchtten naar buiten op het moment van de beving. © ap.

Chili is vandaag getroffen door een aardbeving met een kracht van 7,1. Voor zover bekend kwam daarbij niemand om het leven.

Hoewel de schade meeviel en televisie, radio en telefoonnetwerken vrijwel overal in de lucht bleven, zat de schrik er goed in. In de hoofdstad Santiago en de stad Talca renden mensen in paniek de straat op.

Bron: HLN.be

zondag 25 maart 2012

Opnieuw grote storing Rotterdam

ROTTERDAM -  Ruim 2000 huishoudens in de Rotterdamse wijk Hilligersberg hebben zondag aan het einde van de ochtend zonder stroom gezeten door een grote storing. Het is de vierde keer deze maand dat de omgeving Rotterdam met een storing kampt.

Lees verder op: Telegraaf.nl

Grootste oppositiebetoging in 2 jaar in Minsk

Circa 3000 mensen hebben zondag meegelopen in de grootste betoging tegen de Wit-Russische president Aleskandr Loekasjenko sinds 2010. De menigte liep een route door hoofdstad Minsk, begeleid door vele politieagenten, aldus het staatspersbureau Belapan.

Wit-Rusland, wat tussen Polen en Rusland ligt, geldt als de enige dictatuur in Europa. Het land wordt sinds 1994 hardhandig geregeerd door Loekasjenko.

,,Het Loekasjenko-regime heeft slechts één wapen: angst!'', zei een oppositieleider bij de betoging. De voormalige presidentskandidaat Aleksandr Milinkevitsj zei: ,,We willen dat Wit-Rusland een vrij land is en niet door een kliekje wordt beheerst.''

Bron: DePers.nl

Australie geraakt door zwaarste aardbevingen ooit

Sydney – Australië is getroffen door één van de zwaarste aardbevingen in de geschiedenis van het land. Gelukkig raakte niemand gewond omdat het epicentrum van de beving in de woestijn lag.

Australische media heeft dat gemeld in de nacht van vrijdag op zaterdag.

De beving had een kracht van 6,1 op de schaal van Richter en kon ruim vijfhonderd kilometer verderop gevoeld worden.

Bron: Megasupernieuws.nl

Leger kan vrede stichten door meditatie te beoefenen

Er komt steeds meer bewijs dat het beoefenen van transcedente meditatie vrede kan brengen op aarde en het wordt in sommige gevallen al door het leger toegepast.

Het verenigde veld waar Albert Einstein naar op zoek was kan volgens wetenschappers worden bereikt met behulp van een simpele techniek om vrede op aarde te stichten.

Transcedente meditatie, in 1957 opnieuw geïntroduceerd en populair gemaakt door Maharishi Mahesh Yogi, lijkt ver verwijderd van de kwantummechanica. Toch hebben natuurkundigen de afgelopen 40 jaar ontdekt dat er niet eens zo gek veel verschil zit tussen bewustzijn en materie.

Rimpels in het water

Deeltjes kunnen veranderen naar gelang ze worden geobserveerd, zoals wordt beschreven door de onzekerheidsrelatie van Heisenberg. De eerste architect van de kwantummechanica, Max Planck, verklaarde dat materie is afgeleid van bewustzijn.

Zeshonderd wetenschappelijke studies, waaronder grootschalig onderzoek gefinancierd door de Amerikaanse National Institutes of Health, hebben de voordelen van transcedente meditatie op een rij gezet. Het is verfrissend voor lichaam en geest, vermindert stress, geeft je meer energie en een gevoel van voldoening.

Omdat bewustzijn een veld is en vanwege de kalmerende werking van transcedente meditatie kan coherente invloed worden uitgestraald naar anderen wanneer een kritieke massa wordt bereikt, net als rimpels in het water.

Criminaliteit daalt

Slechts één procent van de bevolking hoeft transcedente meditatie te beoefenen om meetbare verbeteringen te zien in de maatschappij, voorspelde Maharishi in de zestiger jaren. Zo blijkt uit 23 studies dat de criminaliteit daalt in gebieden waar grote groepen transcedente meditatie beoefenen. “Het bewijs toont aan dat we nu een nieuwe technologie hebben om vrede op aarde te stichten,” zei Raymond Russ, professor psychologie aan de Universiteit van Maine.

De Mozambikaanse oud-president Joaquim Chissano wilde in de negentiger jaren een einde maken aan een bloedige burgeroorlog. “Ik begon eerst zelf transcedente meditatie te beoefenen, waarna ik mijn familie, ministers en legerleiders er mee in aanraking liet komen,” zei hij. “Het resultaat is politieke vrede.”

In totaal leerden 16.000 soldaten van het land transcedente meditatie te beoefenen. Kort daarop eindigde de burgeroorlog, daalde de criminaliteit en bedroeg de economische groei 19 procent.

Conflict voorkomen

Dr. David Leffler was acht jaar werkzaam voor de Amerikaanse luchtmacht en is van mening dat transcedente meditatie conflict kan voorkomen. “Een vliegdekschip kan zo’n 10.000 personen vervoeren en als genoeg van hen transcedente meditatie beoefenen kunnen ze de gemoederen op afstand tot bedaren brengen,” legde hij uit.

“Oorlog begint in het hoofd van de mens,” luidt het handvest van de Verenigde Naties. Einstein zou verheugd zijn om te weten dat een technologie gebaseerd op zijn verenigde veldentheorie in de nabije toekomst een einde zou kunnen maken aan al het conflict op aarde.

Bron: Niburu.nl & Positivenews.org.uk

vrijdag 23 maart 2012

Weekendje Veluwe, tot zondag


Na een toetsweek ga ik een weekendje naar de veluwe, je ziet ons zondag avond weer ;)

Grieken stappen over op alternatieve betaalsystemen

Nu de Grieken hun rekeningen niet meer met euro’s kunnen betalen, stappen ze over op alternatieve betaalmethoden. Lokale ruilsystemen komen op als paddestoelen uit de grond, mede dankzij Nederlandse open source software.

In de Griekse stad Volos betalen steeds meer mensen met de Lokale Alternatieve Eenheid, in het Grieks Tems genoemd. Het werkt net als geld: mensen kunnen hun tems verdienen met klusjes of door dingen te verkopen en ze kunnen het uitgeven door klusjes of dingen te kopen. Een van de inititiatiefnemers voor het netwerk, Maria Choupis, schat dat er al een stuk of 15 van zulke systemen in Griekenland zijn gestart.

Het netwerk wordt gerund door lokale mensen zelf. Er zijn een aantal eenvoudige regels. Zo mogen mensen niet meer dan 1200 tems in bezit hebben om verzamelwoede tegen te gaan.

De website van de organisatie draait op open source software die in Nederland ontwikkeld is, het zogeheten Cyclos project. Met dit systeem is zelfs mobiel bankieren mogelijk en kunnen mensen met sms-jes betalen.

Het Griekse parlement heeft kortgeleden een wet aangenomen die “alternatieve vormen van ondernemerschap en lokale ontwikkeling stimuleert”. Ook ruilnetwerken zoals die in Volos profiteren hiervan, ondermeer met belastingvoordelen.

Volgens Choupis is er een nieuwe stemming in Griekenland, een beslistheid om “voorbij woede naar creativiteit te bewegen”. “Je bent niet arm als je geen geld hebt,” aldus Choupis, “je bent arm als je niets te bieden hebt.”

Bron: Hetkanwel.net, The Guardian en New York Times

Afrikaanse Unie stuurt 5000 militairen voor jacht op Kony



KAMPALA - Landen van de Afrikaanse Unie (AU) stellen 5000 militairen beschikbaar voor de jacht op Joseph Kony, de leider van de Ugandese rebellengroep Verzetsleger van de Heer (LRA).

De militairen zijn afkomstig uit landen die bijzonder onder de terreur van Kony hebben geleden: Uganda, de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR), de Democratische Republiek Congo en Zuid-Sudan.

Lees verder op: NU.nl

donderdag 22 maart 2012

6.7 aardbeving treft Papoea-Nieuw-Guinea

Papoea-Nieuw-Guinea is donderdagochtend door een krachtige aardbeving getroffen. De aardbeving was een 6.7 op de schaal van richter. Er zijn geen onmiddelijke meldingen van schade of slachtoffers binnengekomen.

Het USGS schat in dat ongeveer 147.000 mensen de aardbeving flink hebben voelen schudden. En dat nog eens 3,5 miljoen mensen de grond in iedergeval een beetje hebben voelen trillen.

Bron: Channel6newsonline.com

Stem hem omhoog op Nujij!

Sociale media leiden tot meer onafhankelijk denken burgers

De sociale netwerken van de toekomst kunnen een belangrijke rol spelen in de maatschappelijke beslissingsnemingsprocessen, schrijft Nathan Gardels, hoofdredacteur van het vakblad New Perspectives Quarterly, in de Spaanse krant El Pais (via Google Translate):

‘De bestuurscrisis die democratieën vandaag bedreigt is het gevolg van een gebrek aan overleg. Overleg is nodig opdat democratieën collectief-intelligente beslissingen kunnen produceren eerder dan aan 'domme politiek' te doen.

Zonder overlegmechanismes die de gevolgen van die beslissingen inschatten en afwegen, doen sociale netwerken niets meer dan het vervullen van de rol van tussenpersoon en het verspreiden van informatie. Als gevolg daarvan maken ze de 'domme massa' nog groter.

Doch de ‘domme massa’ tot een ‘slimme’ massa omvormen is een van de belangrijkste uitdagingen van sociale netwerken, rekening houden met hun enorme deelnemend vermogen.

Vandaag zijn sociale media als Facebook en Twitter goed voor de eenvoudige mobilisering van mensen die bereid zijn actie te ondernemen, maar blijven ze ruim onvoldoende voor de onderhandelingen en consensusvorming die nodig zijn om tot intelligente beslissingen te komen.

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat de bevolking van een land zelden zo gepolariseerd is als haar politieke elites. Kijk maar naar de VS, waar de kandidaten voor de Republikeinse nominatie verplicht worden extreme standpunten in te nemen.

Niettegenstaande kan de consensus groeien wanneer burgers - die als spreekbuis van de kiezers worden opgevoerd na te zijn geselecteerd via wetenschappelijk onderzoek - zich in een gedepolitiseerde omgeving bevinden (een zogenaamd ‘eiland van goede wil’) waar ze niet beïnvloed worden door de lobby’s die verkiezingen traditioneel domineren en die hen toelaten de ideeën van experts met tegengestelde meningen te bestuderen.'

Bron: Express.be

woensdag 21 maart 2012

Nederlander vliegt als een vogel - Update - Hoax



Leonardo da Vinci bedacht het, de Nederlander Jarno Smeets doet het: vliegen als een vogel. De ingenieur uit Den Haag maakte als eerste mens in de geschiedenis een succesvolle vlucht met vleugels naar het model van een vogel. Met hulp van een zelfontworpen elektronisch systeem wist hij afgelopen zondag als een vogel op te stijgen vanaf een grasveld in het Haagse Westbroekpark en ruim honderd meter te vliegen. De vlucht, die Smeets zelf filmde, duurde ongeveer 1 minuut.



Bron: Humanbirdwings.net & Welingelichtekringen.nl

Het filmpje blijkt een hoax, dit heeft de filmmaker bij de wereld draait door gezegd.

Aarde beeft ook in Indonesië


Vrijwel gelijktijdig met de zware aardbeving in Mexico trilde de grond ook in het verre oosten van Indonesië. De beving had een kracht van 6,2.

Dat meldde de Amerikaanse geologische dienst USGS. Het epicentrum lag in de dunbevolkte binnenlanden van Papua, niet ver van de grens met buurland Papua-Nieuw-Guinea. (Bewerkt door: Redactie)

Bron: Parool.nl

Tropische storm vernielt stad in Australië


© epa

Een tropische storm heeft in het noorden van Australië lelijk huisgehouden in het stadje Townsville. De mini-wervelstorm vernielde dinsdag in de vroege ochtend een zestigtal gebouwen. Er werd geen melding gemaakt van zwaargewonden. De storm rukte tientallen daken van de huizen, knapte stroomleidingen en blies auto's en bomen omver. De stad aan de oostkust van het continent werd tot rampgebied uitgeroepen.

Lees verder op: Nieuwsblad.be

dinsdag 20 maart 2012

Zoals voorspelt: Zware aardbeving Mexico - Update 2

Het zuiden van Mexico is getroffen door een zware aardbeving. De beving had een kracht van 7,6 op de schaal van Richter, meldt de Amerikaanse geologische dienst USGS. Het epicentrum lag 200 kilometer ten zuidoosten van de stad Acapulco in het zuiden van Mexico.

De beving was te voelen tot in de hoofdstad Mexico-stad. Volgens ooggetuigen stonden grote gebouwen te schudden en gingen mensen uit angst de straat op. In Mexico-stad en in het getroffen gebied vielen de telefoonlijnen uit.

Lees verder op: NOS.nl

Elf gewonden bij aardbeving Mexico

Bij de zware aardbeving dinsdag in het zuidwesten van Mexico, met een kracht van 7,4 op de schaal van Richter, zijn elf mensen gewond geraakt, waarvan twee er erg aan toe zijn. Ook raakten 1.600 woningen beschadigd. Dat zeggen de autoriteiten.

Bron: Standaard.be

Toch twee doden bij aardbeving Mexico

Ondanks eerdere berichten zijn er toch twee dodelijke slachtoffers te betreuren bij de aardbeving die het zuidwesten van Mexico dinsdag te verwerken kreeg.

Lees verder op: DeMorgen.be

 


Zoals voorspelt, 22 Maart is echter nog niet daar, dus we zullen onze ogen nog even open moeten houden. Want als is dit een grote aardbeving. Misschien is dit slechts een voorloper van een grotere aardbeving. We houden je op de hoogte ;)

Laat grote bedrijven controleren door bevolking

Een groot bedrijf, zeker de monopolisten onder hen, gedraagt zich in veel opzichten als een overheidsinstelling. Wordt het niet tijd dat monopolisten net als overheidsinstellingen onder toezicht van gebruikers komen?

Monopolisten onuitroeibaar
Alle goedbedoelde concurrentiewetgeving ten spijt, zijn er in de praktijk nog veel monopolisten. De reden is dat er bepaalde markten bestaan waar maar één bedrijf tegelijk echt effectief kan functioneren. Een bekend voorbeeld zijn de spoorwegen. Het Nederlandse spoornet wordt zo intensief benut, en is zo vervlochten, dat het vrijwel onmogelijk is hier meerdere bedrijven op te laten rijden. Alleen lijnen aan de rafels van het spoornet, zoals plattelandslijnen, zijn geprivatiseerd en het beheer van het spoornetwerk gebeurt door één bedrijf, Prorail.

Lees verder op: Visionair.nl

'Israel houdt van Iran' initiatief op Facebook

Internetgebruikers die boodschappen versturen van liefde en vrede kunnen wereldwijd rekenen op veel steun. Iraanse burgers reageren vol lof.

Een vredesinitiatief dat op Facebook werd gelanceerd door een Israëlisch echtpaar wordt inmiddels gesteund door 1.300 Israëliërs én Iraniërs, meldt Haaretz.

Ronny Edry en zijn vrouw Michal Tamir publiceerden posters met foto’s van zichzelf met daaronder de boodschap ‘Iraniërs, we zullen nooit jullie land bombarderen, we houden van jullie’.

Niet bang

Elke poster was voorzien van het onderschrift: “Aan het Iraanse volk, aan alle vaders, moeders, kinderen, broeders en zusters. Om een oorlog tussen ons te laten starten moeten we bang zijn voor elkaar, moeten we elkaar haten. Ik ben niet bang voor jullie. Ik haat jullie niet. Ik ken jullie niet eens. Geen Iraniër heeft me ooit iets aangedaan.”

“Ik ben geen officiële vertegenwoordiger van mijn land. Ik ben een vader en leraar,” schreef Edry, toevoegende dat hij de boodschap ook schreef namens zijn buren, familie, studenten en al zijn vrienden. “We houden van jullie,” ging hij verder. “We willen jullie ontmoeten, koffie drinken en over sport praten.”

Schulp

Edry hoopt dat zijn initiatief het Iraanse volk bereikt. Hij had nooit verwacht dat er zo veel aandacht voor zou komen. “Wanneer je constant wordt omgeven door dreigementen en oorlog raak je zo gestrest en ben je zo bang dat je in je schulp kruipt,” legde hij uit. “Ik wilde nu eens een geheel andere benadering proberen. Ik wilde nu eens niet luisteren naar de generaals en ontdekken of de Iraniërs me werkelijk haten.”

Het duurde niet lang voordat de eerste Iraniërs naar de Facebook-pagina werden geleid. “We houden ook van jullie. Jullie woorden bereiken ons ondanks de censuur,” schreef een Facebook-gebruiker uit Iran.

Bekijk hier de Facebook-pagina van het initiatief

Bekijk hier de ‘Israel loves Iran’ blog



Bron: Niburu.nl via Haaretz.com

'Schilderij ontwerpen met gedachten'

ROSTOCK - De Duitse kunstenaar Adi Hoesle heeft met een Oostenrijks bedrijf een apparaat ontwikkeld dat een schilderij kan ontwerpen door hersengolven.

''Ik denk aan blauw, waarna blauw verschijnt. Dan denk ik aan een vorm zoals een cirkel en kan ik daarvoor kiezen'', vertelde hij bij de première in de Kunsthalle in Rostock.

Lees verder op: NU.nl

Dit jaar al 135 neushoorns gedood in Zuid-Afrika


Dit jaar zijn in Zuid-Afrika al 135 neushoorns gedood door stropers. Dat is ongeveer een derde van het aantal neushoorns dat in 2011 werd omgebracht. Dat heeft de Zuid-Afrikaanse regering vandaag bekendgemaakt.

Lees verder op: AD.nl

maandag 19 maart 2012

Kenya gaat van niets naar zonne-energie













In het in Kenia gelegen dorp Kiptusuri kunnen families nu kleine Chinese zonne-energie systemen kopen voor tachtig dollar. De kleine zonnepanelen leveren genoeg stroom om een mobiele telefoon op te laden en vier felle lampen van elektriciteit te voorzien.
Deze kleine zonne-energie systemen spelen een grote transformerende rol in dorpen die nu voorzien worden van stroom. De zonnepanelen leveren de dorpen nu bruikbare elektriciteit die zelfs de armen kunnen betalen.

Hele delen van de wereld die nog geen stroom hebben gaan nu voorbij stroom netwerken, en direct naar zonne-energie. De uitdaging is nu om deze kleine zonne-energie units zo snel mogelijk te beschikbaar te maken voor de arme landen in de wereld. 85% van de bevolking in Kenia leeft nog steeds zonder elektriciteit.
Een moeder verteld over haar zoon die zijn cijfers op school nu flink kan verbeteren, nu hij voor de eerste keer kan leren naar zonsondergang.



Vertaald door: KC

Bron: Nextworldtv.com via Earth-Matters.nl

Golfregio gebukt onder zandstorm

De Golfregio wordt sinds zaterdag geteisterd door een zandstorm. In Saoedi-Arabië blijven scholen gesloten en hadden mensen verzorging nodig in het ziekenhuis. In Jemen is het luchtverkeer verstoord.

Het Saoedische ministerie van Onderwijs kondigde de sluiting aan van scholen in het noorden, oosten en zuidwesten van het grote koninkrijk.

In de hoofdstad Riyad werden honderden mensen, vooral kinderen, in het ziekenhuis opgenomen. Zij hadden ademhalingsproblemen door astma of allergieën. Ook de Verenigde Arabische Emiraten en Koeweit delen in de klappen.

Bekijk hier de foto's.

Bron: HLN.be & Knack.be

De elitaire leugens slaan niet meer aan

Er is geen houden meer aan, voor niemand. Banken, overheden, media; overal lijkt de totale gekte toe te slaan, het deksel dat de kolkende bagger decennia lang aan het zicht onttrok is al lang geleden van de beerput gelicht.

Lang slaagden de Poppenspelers erin de mensen de andere kant op te laten kijken en geen aandacht te besteden aan de leugens, de roof en verkrachting in het gapende gat onder de moderne samenleving.

Velen geloofden veel te lang in de luchtspiegeling genaamd 'democratie' die over de werkelijkheid gespannen werd. Maar nu de bagger met tonnen tegelijk over de randen stroomt, de straten en huiskamers overal op deze planeet binnendringt en een niet te negeren stank verspreidt, kunnen de brave burgers van de eerste tot en met de derde wereld niet langer doen alsof er niets aan de hand is, alsof alles wel weer goed zal komen als we maar niet te veel vragen stellen en braaf ons werk doen en belasting betalen. De waarheid waart rond in de samenleving, niet langer alleen 's nachts, vermomd als discussiepunt of zweverige samenzweringstheorie, nee, bij daglicht, ontdaan van alle opsmuk en versierselen, maskers en andere verwarrende attributen zien we haar flaneren over de breedste avenues van onze steden.

Nog steeds kijken de meeste mensen weg, wenden de blik af richting een glinsterende winkel en nemen de waarheid alleen waar als een reflectie in de etalageruit. Van onder hun regenschermen kijken ze schichtig om zich heen: "Is dat er een?"

Maar ze kunnen er niet naast kijken, ook al zoeken ze naar uitvluchten, geloven ze oh zo graag elke politicus, elke financieel expert en elke poortwachter van de nieuwsmedia die hen wijsmaakt dat het niet zo is, dat alles bij het oude blijft, dat de crisis voorbij is en dat we binnenkort weer zorgeloos kunnen consumeren, tv-kijken en op vakantie gaan.

Deze week was de week van de onthullingen van Greg Smith, die zijn ontslagbrief aan de directie van Goldman Sachs liet publiceren in de New York Times. Wederom werd van binnenuit bevestigd wat door tientallen bloggers (door bange burgers 'complotdenkers' genoemd en lange tijd als paria's en zwakzinnigen behandeld) al jaren, decennia gezegd wordt: Goldman Sachs en zijn collega-megabanken op Wall Street hebben moedwillig, gedreven door hebzucht de wereldeconomie doen crashen, en de levens van miljoenen mensen geruïneerd.

Gevolgen van die onthullingen?

Moeilijk in te schatten.

Er zit nog niemand in de bak. Er worden schikkingen getroffen voor een schijntje van de geboekte winsten.

Maar zulke knallen zinderen lang na. Het doelwit blijft soms nog maanden, jaren staan om uiteindelijk toch met veel geraas op het meest onverwachte moment in elkaar te storten dankzij de onthullingen die uit het zicht hun vernietigende werk echt wel deden.

Goldman Sachs is ten dode opgeschreven. Klanten van de bank zullen massaal onder hun contracten wensen uit te komen. Alleen gestoorde investeerders zullen nog zaken willen doen met de bank. Het gebeurde al eerder. Ook aan het begin van de 20e eeuw werd GS door schandalen getroffen en ging men vrijwel failliet, om vervolgens uit de as te herrijzen en weer te eindigen bij dezelfde criminele praktijken die de bank bijna 100 jaar geleden de das om deden. De media en de onderwijssystemen deden de wereld vergeten wat voor een organisatie GS was en investeerders gingen weer met de firma in zee. De Grieken weten inmiddels wat daarvan komt. Het zwaard van Damocles is op hen neergedaald. GS bleek een modern Paard van Troje, al zullen velen nu eerder refereren aan Icarus, die neerstortte omdat hij zich weinig gelegen liet liggen aan de goede raad die hij kreeg van zijn vader Daedalus.

Lees verder op Zonnewind.be