vrijdag 9 maart 2012

Overspoeld Kiribati verplaatst inwoners mogelijk naar Fiji



De regering van Kiribati overweegt de gehele bevolking van de door de stijgende zeespiegel bedreigde eilandengroep in de Stille Oceaan naar Fiji te verhuizen. Het kabinet van het eilandstaatje heeft de aankoop van 2400 hectare op het hoofdeiland van Fiji bevolen.

De eigendomsakte van de vruchtbare grond op Viti Levu vormt volgens president Anote Tong een levensverzekering voor de 103 duizend inwoners van Kiribati. 'We hopen niet iedereen op één stuk land te plaatsen, maar als het absoluut noodzakelijk wordt, ja, dan zouden we dat kunnen doen', zei Tong. 'Dat zou niet voor mij persoonlijk gelden, maar voor een jongere generatie. Voor hen is verhuizen geen keuze, maar een kwestie van overleven.'

Kiribati, dat midden in de Stille Oceaan ligt, staat in het brandpunt van het klimaatdebat. De vulkanisch gevormde eilanden verheffen zich elk maar enkele tientallen centimeters boven de zeespiegel. En veranderingen in de regelmaat van neerslag, getij en stormen vormen volgens Tong een minstens zo groot gevaar als het wassende water.

Lees verder op: AD.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten