vrijdag 13 april 2012

Twee Caraïbische eilanden slaan groene richting in

Met het uitstippelen van een "groene economie" neemt Barbados het voortouw binnen de Engelstalige Caraïben. Duurzaamheid is beste keuze voor een nieuw ontwikkelingsmodel, vindt de premier van het eiland.
De regering liet onderzoeken op welke sectoren Barbados moet focussen voor de overgang naar een groene economie. In het rapport dat hoogleraar Eudine Barriteau van de Universiteit van West-Indië vorige week presenteerde aan premier Freundel Stuart, is er sprake van "ongelooflijke kansen" om landbouw, visserij, bouwsector, transport en toerisme groener te maken.

"Wegens het belang van deze sectoren zullen er waarschijnlijk ook positieve gevolgen zijn voor andere sectoren in de economie", staat er te lezen.

Maar ook het Caribische eiland Anguilla heeft besloten een groene richting in te slaan. Want vanwege de hoge energieprijzen daar heeft het eiland besloten zijn kaarten te zetten op hernieuwbare energie. De 15000 inwoners moeten maar liefst 63 dollarcent (47 eurocent) per kilowattuur betalen. Veel mensen kunnen de rekeningen van de enige leverancier, de Anguilla Electricity Company (Anglec), niet meer voldoen.

"Onze exclusieve afhankelijkheid van conventionele energiebronnen is de belangrijkste oorzaak van de hoge prijzen", zei Evan Gumbs, minister van nutsbedrijven, in het parlement. "We hebben geen controle over de elektriciteitsprijzen, tenzij we onze afhankelijkheid verminderen."

De regering heeft besloten in te zetten op lokaal opgewekte hernieuwbare energie. Een team van Castalia, een Amerikaans consultancybedrijf, is nu al een paar weken bezig met de eerste fase van het project. Daarbij is vooral gekeken naar de juridische kant van het verhaal, om te zorgen voor wetgeving die aansluit bij zowel grote als kleine energieleveranciers.

Bron: Lachispa.eu & MO.be

Geen opmerkingen:

Een reactie posten