zondag 15 april 2012

Olie en gas industrie vrijwel zeker verantwoordelijk voor aardbevingen Midwest Amerika

Door mens gemaakte aardbeving zijn echt, worden steeds vaker gezien in Midwest Amerika en de olie en gas industrie is hier vrijwel zeker voor verantwoordelijk.

Dit zijn de laatste conclusie die wetenschapers van het USGS, een geologisch onderzoekscentrum in de Verenigde Staten, zullen bespreken op een seismologische conferentie die volgende week plaatsvind. Er is ook wat meer geruststellend nieuws: de door de mens gemaakte aardbevingen zijn tot nu toe nog niet krachtig genoeg geweest om gebouwen in te doen instorten.

Midwest Amerika is over het algemeen een rustig gebied, geologisch gezien. Dus toen seismoloog Bill Ellsworth 12 jaar geleden een ongebruikelijke hoeveelheid aardbevingen in de regio waarnam, was hij nieuwsgierig om erachter te komen waarom.

Ellsworth gebruikte een ultra-sensitieve aardbeving-voelende technologie om de aardbeving over Midwest Amerika te registreren. Toen in 2009 de bevingen plotseling toenamen. ‘’Na die tijd begonnen dingen pas echt, en dat is wat onze aandacht ving.’’

Ellsworth en zijn collega’s zagen het aantal aardbevingen stijgen, van een kleine 20 aardbevingen per jaar naar 50 in 2009, 87 in 2010, en een kolossale 134 vorig jaar. Er was hier duidelijk iets vreemds aan de hand.

Die dikke verzameling gestenigde aarde die onder Midwest Amerika ligt zit vol met breuken. Maar aardbevingen gebeuren alleen wanneer iets deze breuken ontgrendelen.

Normaal gesproken gebeurd dit door vulkanische activiteit, of rondom de randen van tektonische platen. Maar in Midwest Amerika is hier geen sprake van. Dat is waarom Ellsworth en zijn team concluderen dat de schrikbarende toename van aardbeving te wijten is aan menselijke activiteit.

Dat is waar de olie en gas industrie in het plaatje past. In de afgelopen jaren zijn er verschillende studies geweest die zeggen dat een methode om gas uit de grond te halen, ook wel fraccen genoemd de schuldige is. Bij het fraccen worden er miljarden liters water in de grond gepompt om stenen op te laten barsten, die natuurlijk gas vrij laten die zitten opgesloten in kleine ruimtes tussen het gestenigde. Hierbij ontstaat grote druk.

Maar bij nadere inspectie kwam Ellswordt erachter dat de nieuwe aardbevingen zich echter niet clusterde rondom de boorlocaties bevonden, maar zich verzamelde rondom afvalwater putten, de veel diepe gaten waar bedrijven hun zou ‘frack’ water in dumpen nadat ze dit gebruikt hebben.

‘’Afvalwater putten bestaand als decennia. Er bestaan tienduizenden van deze putten in de VS, maar zeer weinig aardbevingen.’’ Verklaard Chritopher Joyce in een interview met Elssworth. ‘’Wat er is veranderd is dat de gas industrie nu meer water gebruikt en dumpt. Afvalputten zijn nu vaker dieper dat de boorplekken zelf. Zelfs zo diep dat ze het de plek in de aarde bereiken waar de breuken meer voorkomen.

Wetenschappers weten niet welke aardbeving bij welke put hoort. Maar het lijkt waarde te hebben om een oogje in het zeil te houden.

De grootste aardbeving rondom de studie van Ellsworth waren slechts van magnitude 4, genoeg energie zodat mensen die vlak boven de bevingen staan een sterke schok voelen. Maar niet genoeg om gebouwen te beschadigen. Dat valt nog wel mee, echter zullen mensen waarschijnlijk niet meer zo genereus zijn tegen de gas industrie als grotere aardbevingen beginnen plaats te vinden.

Vertaling: Kees Schenk

Bron: News.discovery.com

Stem hem omhoog op Nujij!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten