woensdag 25 april 2012

Europese leiders vinden volk maar vervelend

De Europese bevolking begint een aardige stoorzender te worden voor de Europese politieke elite. Een Duitse ethicus beweert in de Frankfurter Rundschau zelfs dat de democratie in Europa ten einde is.

De Europese bevolking is ontevreden. Oplopende werkloosheid, krimpende pensioenen en sociale onrust zorgen er van Dublin tot Athene voor dat er aan de stoelpoten van de politieke leiders wordt gezaagd. Omdat de grote politieke partijen zelf betrokken bij de huidige malaise zijn, worden kleine, radicale, oppositiepartijen steeds populairder. En juist dat vooruitzicht zorgt er op de financiële markten weer voor dat Europa steeds slechter komt te liggen.

Sovjets

Om de financiële wereld toch te vriend te houden, wordt er volgens de Duitse krant dan ook alles aan gedaan om het volk onder de duim te krijgen. Een aangekondigd referendum in Griekenland werd met 'grof politiek geweld' van de baan geschoten, in Italië hebben democratisch gekozen politici plaats moeten maken voor niet-gekozen politici en worden alle grote beslissingen in de EU genomen door consortia van bankiers, politici en centralebankiers. Professor Joseph Vogl spreekt zelfs van 'financiële Sovjets'.

Maar volgens ethicus Thieleman is de bevolking het probleem helemaal niet. De grote boosdoener is de veel te machtige financiële sector. "De financiële markten dwingen politici om kiezers van hun macht te beroven. Vrijheid van markten en de vrijheid van democratie zijn onverenigbaar. De democratie is ten einde, alternatieven voor gemaakte plannen zijn namelijk onbespreekbaar geworden."

Bron: WTF.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten