zaterdag 7 april 2012

Hoe Europese banken alles doen om de schijn op te houden

De situatie van de Europese banken lijkt te verbeteren, maar kredietverstrekkers wringen zich duidelijk in allerlei bochten om potentiële problemen uit hun boeken te houden of ze op zijn minst uit te stellen.

Banken hebben nu meer speelruimte om dergelijke uitsteltactieken te gebruiken, nu de ECB net duizend miljard euro in goedkope leningen heeft uitgedeeld. Deze herfinancieringsoperatie werd door velen gezien als de redding van Europa, maar wat ondertussen duidelijk wordt, is dat deze financiële instellingen de gekochte tijd willen gaan gebruiken om hun grote schoonmaak uit te stellen.

‘Deze herfinancieringsoperatie zorgt ervoor dat het langer zal duren vooraleer banken aan hun wederopbouw zullen beginnen. De schade die hiermee wordt toegebracht aan de eurozone kan significant zijn,’ denkt Alastair Ryan, een analist bij UBS.

Vooral in Spanje is dit uitstelgedrag schering en inslag. Spaanse banken zwemmen in goedkoop geld van de ECB-leningen, maar in plaats van in de richting van een gezonde balans te evolueren - wat doorgaans moeilijk en duur is -, kiezen ze ervoor om nog meer risicovolle leningen aan te gaan om zo de broodnodige hervormingen naar de toekomst uit te stellen.

Een voorbeeld daarvan zijn de vele leningen aan organisaties die stierengevechten organiseren. Omdat fans hun dure jaarabonnementen niet langer kunnen betalen kunnen ze daarvoor geld lenen bij een bank die een akkoord heeft gesloten met het bedrijf dat de stierengevechten organiseert. Of de fans dat bedrag op jaarbasis vermeerderd met 10% rente kunnen terugbetalen, zal in een land waar 1 op 4 volwassenen en 1 op 2 jongeren werkloos is, nog moeten blijken. De banken moeten inkrimpen en zichzelf zuiveren van al te hoge risico’s, maar in de praktijk doen ze net het tegenovergestelde.

De creativiteit van Europese banken om nieuwe manieren te vinden om hun kapitaalratio te versterken, zonder slechte activa tegen verlies te moeten dumpen of nieuwe aandelen te moeten verkopen, lijkt onbegrensd. Allerlei ingewikkelde transacties zorgen ervoor dat banken hun kapitaalvereisten kunnen inkrimpen zonder daarbij verlies te lijden. Ook grote banken als de Royal Bank of Scotland en het Spaanse Santander spelen dit spelletje mee, door ongewenste activa te verkopen, of alleszins te doen uitschijnen dat ze worden verkocht, terwijl ze gewoon op de balans blijven staan, of ze later zullen worden teruggekocht.

Bron: Express.be

Geen opmerkingen:

Een reactie posten