woensdag 18 april 2012

Spectaculaire explosie op de zon (Video)

Gisteravond om 18.45 uur Nederlandse tijd brachten de magnetische velden op de zon één van de meest spectaculaire explosies in jaren voort.

De eruptie werd vastgelegd door de Solar Dynamics Observatory (SDO) van NASA. De explosie noteerde daarnaast een waarde van M1,7 op de schaal van Richter voor zonnevlammen.
Een coronale massa-ejectie die de ruimte in werd geslingerd lijkt niet op de aarde gericht te zijn. Analisten die de plasmawolk volgen denken wel dat STEREO-B, ruimtetelescoop Spitzer en het Mars Science Laboratory (MSL) geraakt zullen worden. Wellicht dat ook de planeten Venus en Mars nog worden geschampt.

Op basis van de data van de SDO stelde Steele Hill van het Goddard Space Flight Center de onderstaande videobeelden van de gebeurtenis samen. De eruptie werd niet alleen gezien door ruimtetelescopen. Ook amateurastronomen waren getuige van de gebeurtenis. Jim Lafferty maakte onderstaande foto vanuit zijn observatorium in Redlands in de staat Californië.


Hij merkte op dat het ging om één van de grootste zichtbare uitbarstingen in jaren. Binnen enkele uren was het schouwspel echter weer voorbij. Het was een prachtig gezicht, aldus Lafferty.



Bron: Spaceweather.com & Niburu.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten