dinsdag 3 april 2012

Al 3.000 dode dolfijnen aangespoeld in Peru



Op de Peruviaanse stranden zijn de voorbije drie maanden al meer dan 3.000 dode dolfijnen aangespoeld. De laatste dagen alleen al gaat het om 481 dieren, waardoor de trend nog lijkt te versnellen. Inwoners van de kuststeden eisen dan ook een grondig onderzoek. Volgens experten zou de zoektocht naar olie wel eens de reden kunnen zijn. Vissers uit Lambayeque in het noorden van Peru zouden drie maanden geleden als eerste de onverklaarbare, massale strandingen hebben gemeld.

Sindsdien zijn er gemiddeld zo'n 30 dieren per dag aangespoeld. Volgens Carlos Yaipen van de Scientific Organization for Conservation of Aquatic Animals moeten de petroleumbedrijven met de vinger gewezen worden.

Sinds kort is er ten minste één bedrijf (BPZ Energy) een zoektocht naar olie begonnen voor de Peruviaanse kust. Petroleumbedrijven gebruiken verschillende geluidsgolven en sonartechnologie om naar olie te zoeken. Op het eerste zicht zijn die geluidsgolven niet schadelijk voor dieren, maar ze kunnen later fatale gevolgen hebben. Niet enkel dolfijnen kunnen getroffen worden, maar ook zeehonden en walvissen.

In 2003 hebben onderzoekers van de Zoological Society of London onderzoek verricht naar de gevolgen van onderwatersonar. Zij ontdekten dat er zich microscopische bubbels zuurstof vormen in de bloedstroom van de dieren, die de Caissonziekte, of duikersziekte, tot gevolg kunnen hebben. De dieren kunnen ook hun oriëntatie verliezen door de sonar, en enkele dieren leden ook aan interne bloedingen.

Bron: M.HLN.be

Geen opmerkingen:

Een reactie posten