donderdag 19 april 2012

Misvorming bij zeedieren Golf van Mexico



In de Golf van Mexico zijn verschillende dieren gevonden die misvormd zijn. Mogelijk is dit een gevolg van de chemicaliën die gebruikt zijn om de olieramp met het boorplatform Deepwater Horizon te bestrijden.

Zo zijn er grote aantallen garnalen gevonden die zonder ogen en oogkassen geboren werden. Ook werden er garnalen gevonden waarbij de nakomelingen nog aan de ouders vast zaten. "Op het hoogtepunt van het seizoen ving een collega ruim 400 pound van deze misvormde garnalen", aldus één van de vissers. Ook vissen en krabben vertonen opvallend veel misvormingen, soms tot wel 50 procent van de gevangen beesten.

Olie op bodem

In een interview met Al-Jazeera waarschuwen verschillende onderzoekers voor de gevolgen van de gebruikte middelen. Zo werden er oplossingsmiddelen gebruikt om de gelekte olie te laten verdwijnen. Deze middelen zouden de boosdoener zijn.

Ook de middelen die gebruikt werden om de olie naar de zeebodem te laten zinken, hebben veel impact gehad op de omgeving. Onderzoekers hebben beelden gemaakt van een met olie bedekte zeebodem waar ook de dieren de dupe van zijn geworden.

"Krabben zitten vol met gaten. De schalen zijn misvormd en hun scharen zijn weggebrand. Ze leven nog, maar wanneer je ze open maakt ruiken ze alsof ze al een week dood zijn", aldus Darla Rooks, een lokale visser.

Deepwater Horizon

In april 2010 zorgde een ontploffing op het boorplatform Deepwater Horizon voor de grootste olieramp in de geschiedenis. In totaal kwamen er genoeg olie vrij om 4.9 miljoen vaten mee te vullen.

Om deze olie te laten verdwijnen werd gebruikgemaakt van ruim 7 miljoen liter chemicaliën.



Bron: Powned.tv

Geen opmerkingen:

Een reactie posten