zaterdag 4 februari 2012

Japan getroffen door sneeuwstormen en lawines

Niet alleen Europa wordt momenteel geteisterd door streng winterweer, ook Japan zit diep in de winter. Een groot deel van het land is de afgelopen weken getroffen door sneeuwstormen en lawines. Daarbij zijn al zeker 53 mensen omgekomen.

De problemen doen zich voor in vijf prefecturen in het westen en het oosten van Japan. Voor veel lokale overheden zijn de problemen inmiddels zo groot dat ze door hun fondsen heen zijn om sneeuw te ruimen. Ze hebben daarom de centrale overheid gevraagd hulp te bieden bij de overlast.

De hevige sneeuwval zorgt ook voor problemen bij de infrastructuur van Japan. Afgelopen maandag kon een brug in de prefectuur Nagano het gewicht van de sneeuw niet langer aan en stortte naar beneden. In de prefectuur Aomori kwamen honderden mensen vast te zitten, nadat de lokale autoriteiten zich door het hevige winterweer gedwongen zagen een snelweg af te sluiten.

De sneeuw heeft de afgelopen dagen ook lawines veroorzaakt in het land. Bij één van die lawines, in de noordelijke prefectuur Akita, werd een kuuroord met een warmwaterbron getroffen. In ieder geval drie mensen kwamen daardoor om het leven.

Op sommige plekken ligt inmiddels een paar meter sneeuw. In de stad Aomori, in het noorden van het land, ligt volgens Japanse media zelfs een pak van ruim vier meter. Op andere plekken in Japan viel de laatste weken drie meter. En de winter is nog niet voorbij. Meteorologen verwachten ook voor de komende dagen nog veel sneeuw in Japan. Daarmee lijkt de winter van 2011 / 2012 in de buurt te komen van die van 2005 en 2006. Toen lag er op plekken meer dan 4,5 meter sneeuw en koste het winterweer aan 152 Japanners het leven.



Brfon: Aziatischetijger.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten