maandag 12 december 2011

Peer to peer lenen is alternatief voor banken

New Scientist ziet een nieuwe trend in “peer to peer banking” of “citizen banking”: het lenen en uitlenen van geld tussen burgers, zonder tussenkomst van banken. Het geld van burgers verdwijnt niet meer in de maatpakken van rijke bankiers, maar vloeit terug naar de zakken van andere burgers.

Banken zijn in de kern een tussenpersoon: ze lenen geld van de ene persoon uit aan de andere en doen dat op zo’n manier dat mensen ze vertrouwen. Nu dat vertrouwen door de financiële crisis verdwenen is, zijn systemen waar mensen elkaar geld uitlenen zonder dat er banken aan te pas komen, populairder dan ooit. Een website als Lending Club zorgde bijvoorbeeld in de afgelopen 2 jaar voor 360 miljoen dollar aan leningen, waarbij 37 miljoen dollar rente uit betaald werd. De website is geen bank, maar een vehikel voor gewone burgers om een lening te vragen. Andere burgers kunnen die financieren en zo verdienen met rente.

Volgens de New Scientist kleven er nog veel haken en ogen aan het P2P-lenen. Bij deze vorm van bankieren is bijvoorbeeld het risico groter dat mensen hun lening niet terugbetalen. Echter, de trend zou wel eens grote invloed kunnen krijgen: “Als bankieren voor burgers een vlucht neemt, kan het de dagelijkse werkelijkheid van burgers fundamenteel veranderen, op een manier waar de wereldwijde Occupy beweging toe oproept. Met rentebetalingen die direct naar de massa’s gaan in plaats van naar bonussen voor bankiers en wolkenkrabbers, kan P2P lenen ervoor zorgen dat er meer geld omgaat in de reële economie. Het verdeelt ook op natuurlijke wijze risico’s over vele individuen, op een mogelijk transparantere wijze, in plaats van het te concentreren in grote instituties die niet om mogen vallen.”

Bron: New Scientist & Hetkanwel.net

1 opmerking:

  1. Meneer en mevrouw Bent u op zoek naar een echte lening? Wilt u financiële hulp in uw bedrijf of uw verschillende projecten? Maar alle banken wijzen uw dossier af, zeer dure klant (en) merken op dat het vandaag uw geluksdag is, want we zijn begonnen ter beschikking van de eerlijke en serieuze specifieke wonende over de hele wereld. In feite ons vermogen om te lenen varieert van 5.000 € tot 30.000.000 € per individu. Wij informeren u dat er veel voorzorgsmaatregelen zijn genomen om ervoor te zorgen en garanderen de mensen die de verzoeken bij onze instelling indienen. We moesten inderdaad veel serieuze individuen in heel Europa helpen. Ons aanbod is serieus. Je zou het kunnen realiseren via de procedure die de juridische procedure is voor het verstrekken van leningen tussen individuele personen (we hebben zelfs het gelegaliseerde document waaruit blijkt dat we dergelijke activiteiten op het continent en zelfs elders kunnen uitoefenen). Bedankt dat we graag gecontacteerd worden door serieuze mensen, die in staat zijn om de leningen terug te betalen. Als u geïnteresseerd bent, aarzel dan niet om ons dit te laten weten door uw verzoek te sturen aan:
     E-mail: lambertjeandominique53@gmail.com


    Onze oprechte groeten.

    BeantwoordenVerwijderen