donderdag 8 december 2011

China vreest sociale onrust door economische malaise

China vreest dat de afzwakkende economische groei in het land tot sociale onrust zal leiden. Zhou Yongkang, een hooggeplaatste politicus bij het landelijke politieke bureau, heeft daarom lokale leiders verzocht rekening te houden met de ‘negatieve gevolgen’ van de verslechterende economie.
China is zeer gevoelig voor een afzwakkende economie. De sociale voorzieningen in de vooral op export drijvende economie zijn nog niet optimaal uitgewerkt en de afgelopen weken deden zich verschillende grootschalige stakingen voor. In de provincie Guangdong gingen onlangs nog 7.000 ontevreden arbeiders met de politie op de vuist. Gevreesd wordt dat de migranten, die veelal in de industrie werken, de eerste slachtoffers zullen zijn van China’s afzwakkende economie.

Beijing probeert de economische terugval al op te vangen door het makkelijker te maken geld te lenen. Volgens Zhou Yongkang is het belangrijk dat er een ‘sociaal managementsysteem met Chinese karakteristieken’ wordt gebouwd dat past bij China’s sociale markteconomie. Hoe Zhou en zijn collega-politici dat willen doen is nog de vraag.

De economie in China is de afgelopen jaren telkens met grote cijfers gegroeid. Ook dit jaar zal de economie groeien, maar in het derde kwartaal is de groei afgezwakt van 9,5 naar 9,1 procent. Chinese fabrieken zagen in november de productie terugvallen tot het laagste niveau in 32 maanden tijd. De economische malaise is vooral het gevolg van de economische crisis in Europa en de VS.

Bron: Aziatischetijger.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten