vrijdag 7 september 2012

Veel schade en toenemend aantal doden na aardbeving China



De aardbeving en een reeks van naschokken, vandaag in de Chinese provincies Guizhou en Yunnan, in een afgelegen bergachtige deel van zuidwestelijk China, heeft tot nu toe aan 50 doden het leven gekost. Naar verwachting zal dit aantal nog aanzienlijk stijgen. Het is voor reddingswerkers lastig om de getroffen gebieden te bereiken en de communicatie is verstoord.

De bevingen begonnen met een kracht van 5.6 om half twaalf plaatselijke tijd langs de grenzen van de provincies van Guizhou en Yunnan gevolgd door een even grote aardbeving getroffen kort na de middag gevolgd door meer dan 60 naschokken. Het zwaarst getroffen is Yiliang County, waar 49 van de 50 sterfgevallen zich voor hebben gedaan. Ongeveer 150 mensen raakten in het district gewond. Het televisiestation China Central Television toonde wegen bezaaid met rotsen, keien en grote stofwolken boven berghellingen, tekenen van aardverschuivingen.

Sommige wegen naar afgelegen dorpen en steden zijn onbereikbaar meldt staatspersbureau Xinhua. Volgens de laatste berichten zijn 20.000 huizen vernield en meer dan 100.000 mensen geëvacueerd uit hun huizen. GSM-diensten doen het niet meer en telefoonlijnen naar klinieken in vier dorpen in Qiaoshan, een andere stad in Yiliang, met ongeveer een half miljoen inwoners, doen het niet meer. Duizenden tenten, dekens en jassen worden naar het gebied getransporteerd.

Hoewel aardbevingen in het gebied vaak voorkomen zijn gebouwen in de plattelandsgebieden en China’s snel groeiende kleinere steden vaak slecht geconstrueerd. Een aardbeving met een kracht van 7,9 op de schaal van Richter ten noorden van Yunnan, doodde in 2008 bijna 90.000 mensen, waaronder veel kinderen in scholen die niet tegen het natuurgeweld bestand waren omdat ze met ondeugdelijk bouwmateriaal gebouwd waren.

ANP meld dat er inmiddels 80 doden zijn gevallen, en meer dan 730 mensen gewond zijn geraakt. 100000 anderen zijn geëvacueerd. 

Bron: Aziatischetijger.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten