zondag 11 december 2011

Klimaattop: China en India blokkeren EU-voorstel

China en India hebben een voorstel van de Europese Unie om bindende afspraken te maken over het terugdringen van CO2-uitstoten geblokkeerd. Daarmee zijn de deelnemende landen aan de klimaattop in Zuid-Afrika niet verder gekomen dan de afspraak dat er onderhandelingen komen over de reductie van broeikasgassen.

De Europese Unie wilde bindende afspraken maken om de uitstoot van CO2 te beperken. Maar al snel werd duidelijk dat China en India daar niets van willen weten. Vooral de Indiase minister van Milieu, Jayanthi Natarajan, bleek een fel tegenstander. “India zal nooit geïntimideerd worden door bedreigingen”, zei de minister. “Hoezo zou ik een blanco cheque en een juridisch bindende overeenkomst tekenen om de rechten van 1,2 miljard mensen weg te geven?”

De Chinese afgevaardigde Xie Zhenhua wees de rijke naties erop dat die zich de afgelopen jaren niet aan hun afspraken hebben gehouden om de broeikasgassen te verminderen. Xie beschuldigde de ontwikkelde landen ervan hypocriet te zijn en de lasten te veel op de schouders van de armere landen te willen leggen. “Wij doen dingen die jullie niet doen”, zei Xie. “Wat geeft jullie het recht om dit soort dingen te zeggen? Wij ondernemen acties. We willen jullie acties ook weleens zien.”

Door de onenigheid tussen de 192 deelnemende landen werd de klimaattop al met een dag verlengd. Veel resultaat leverde dat niet op. De landen zijn het er slechts over eens geworden dat ze rond 2015 een nieuw klimaatverdrag afsluiten en dat het Kyotoprotocol uit 1997 wordt verlengd. China, India en de Verenigde Staten doen daar niet aan mee.


Bron: Aziatischetijger.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten