Griekse taferelen
In Europa worden de berichten met argwaan gevolgd. Het doet denken aan de taferelen die we de afgelopen weken en maanden in Griekenland zagen. Dat land dreigt bankroet te raken als het de afgesproken bezuinigingen niet doorvoert. Cameron: 'Dat zien we nu helaas ook in Italië, waar de prijs om geld te lenen oploopt tot een totaal onhoudbaar niveau.' Vandaag is de rente op 10-jarige Italiaanse staatsobligaties gestegen tot een recordniveau van 7,5 procent.
Ook de belangrijkste Italiaanse werkgeversorganisatie Confindustria maant de politiek tot haast, omdat de situatie op de beurzen anders onhandelbaar zou worden. Er staat nog eens extra druk op de stemming, omdat premier Berlusconi zijn politieke lot eraan verbonden heeft. Als de regering met de plannen instemt, zal hij opstappen, zo maakte hij gisteren bekend.
President Napolitano probeerde vandaag de kalmte te bewaren. De angst dat de Italiaanse regering langere tijd inactief zal zijn, is volgens hem ongegrond. Er wordt op korte termijn een nieuwe regering gevormd, of anders wordt het parlement ontbonden en worden er nieuwe verkiezingen uitgeschreven, zo verzekerde hij in een verklaring. Noodmaatregelen kunnen indien nodig op elk moment geïmplementeerd worden.
Met de verklaring wil het staatshoofd elke twijfel wegnemen over het besluit van premier Silvio Berlusconi om ontslag te nemen zodra de nieuwe bezuinigingen zijn aangenomen door de volksvertegenwoordiging. Dat zal 'binnen enkele dagen gebeuren'. Volgens Italiaanse media wordt uiterlijk maandag over het pakket maatregelen gestemd.
De president zei verder dat de rente op 10-jarige Italiaanse staatsleningen een 'alarmerend' niveau heeft bereikt.
Bron: Volkskrant.nl
Geen opmerkingen:
Een reactie posten