dinsdag 4 september 2012

Indrukwekkende uitbarsting op de zon (video)

Op 31 augustus jongstleden barstte een magnetisch filament op indrukwekkende wijze uit op de zon.

De zonnevlam en de aansluitende coronale massa-ejectie (CME) resulteerden in ‘één van de mooiste filmpjes ooit gemaakt’ door de ruimtesonde Solar Dynamics Observatory (SDO).

Als gevolg van de explosie schoot de CME met een snelheid van 500 kilometer per seconde de ruimte in. De wolk met geladen deeltjes, die u hier kunt zien, deed vandaag het magnetisch veld van onze planeet oplichten.

Alhoewel de eruptie in de video slechts enkele seconden lijkt te duren, nam het spektakel in werkelijkheid bijna drie uur in beslag.

Indrukwekkende uitbarsting op de zon
Afstand tussen aarde en maan, 384.400 kilometer, afgezet tegen de zon, door amateurastronoom Göran Strand uit het Zweedse Frösön

Filament

Een filament kan tot wel 50.000 tot 100.000 kilometer boven het oppervlak van de zon uitsteken. De grootste die ooit werd waargenomen was 350.000 kilometer hoog. Filamenten kunnen verschillende maanden oud worden, maar sommige verdwijnen veel sneller weer.

Filamenten zijn niet zichtbaar in wit licht, maar alleen in licht van het midden van sterke spectraallijnen. Het zijn lange, grillig gevormde materiebruggen in de atmosfeer van de zon.



Bron: Spaceweather.com via Niburu.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten