dinsdag 6 maart 2012

Japan wil energiezuinige steden bouwen in verwoest gebied


Japan is van plan zes energiezuinige steden te bouwen. De steden moeten in het gebied komen dat vorig jaar door de aardbeving en tsunami van 11 maart is verwoest. Dat meldt de Voice of America.

Het natuurgeweld van bijna een jaar geleden heeft grote schade aangericht aan de oostkust van Japan. Complete gemeenschappen zijn verwoest, vissersdorpen en kuststadjes zijn van de kaart geveegd. Veel Japanners vreesden dan ook dat hun leefregio voorgoed verloren was gegaan, maar die angst lijkt met dit nieuwe plan niet geheel bewaarheid te worden.

De overheid wil verschillende leefgemeenschappen weer opbouwen en er energiezuinige en duurzame steden van maken, een direct gevolg van de weerzin tegen kernenergie die in Japan is ontstaan na de kernramp in Fukushima. Zo moeten de vernielde stadjes Ofunato, Rikuzentakata en Sumida Kesen samen herbouwd worden en uitgroeien tot ‘s werelds eerste zonnepanelenstad.

Eén van de andere steden die op de lijst van wederopbouw staat is Kamaishi. De stad in de prefectuur Honshu was thuis voor ruim 40.000 inwoners en de overheid wil dat het nieuwe Kamaishi een stad wordt die volledig in zijn eigen energievoorziening kan voorzien en een centrum wordt voor de duurzame energie-industrie. Het verderop gelegen Iwanuma staat ook op de wederopbouwlijst en kan volgens de Japanse overheid een voorbeeld worden van hergebruik. De autoriteiten zeggen het puin van de natuurramp te willen gebruiken om een ‘natuurlijke omgeving’ in Iwanuma te scheppen.

Maar niet iedereen is enthousiast over de groene plannen van de overheid. Critici vermoeden dat het plan puur is ontwikkeld om Japanse bedrijven en politici aan werk te helpen en niet zozeer bedoeld is om aan de wensen van de overlevenden te voldoen. Bovendien hebben veel jongeren de regio de afgelopen jaren verlaten, veelal omdat ze geen werk in de kuststeden konden vinden. Na de aardbeving en tsunami zijn nog meer mensen uit het gebied weggetrokken en volgens critici is het nog maar zeer de vraag of zij terugkomen als hun oude woonplaats weer is opgebouwd.

Bron: Aziatischetijger.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten