vrijdag 2 maart 2012

Australië in de grip van het water, dam dreigt te overstromen



"Will it ever stop?", koppen verschillende Australische nieuwssites. De volledige zuidoostkust van Australië kampt met niet aflatende regenval, in die mate zelfs dat er opnieuw steden van de wereld zijn afgesneden. Nu wordt ook Sydney niet langer gespaard. De Warragamba-dam kreeg de voorbije dagen honderdduizenden liters regenwater te slikken, genoeg om een alarmerend peil te bereiken.

Zowat 75% van de deelstaat New South Wales zou ondertussen geteisterd worden door het wassende water. De kans is bijzonder groot dat het waterbekken van de Warragamba-dam, zo'n 65 km ten westen van Sydney, vandaag volledig volloopt. Dat zou de eerste keer zijn in 14 jaar. Als de dam - die Sydney voorziet van drinkwater - overstroomt, dan zal het water in de Hawkesbury-Nepean-rivier terechtkomen, een groot probleem want daar is het hoogste peil intussen ook bereikt. Aan de rivier worden tientallen huizen en caravanparken bedreigd. Kinderen mogen zelfs niet meer naar school. Iedereen moet zich klaarhouden voor een onmiddellijke evacuatie.

2.031.000 megaliter

Vrijdagnamiddag lokale tijd steeg het waterpeil van de Warragamba naar 99,4 procent van zijn capaciteit van 2.031.000 megaliter, meldt de Sydney Morning Herald. "We hadden eigenlijk verwacht dat het al eerder zou gebeuren, we zijn er klaar voor", luidt het. De Warragamba, een populaire plaats om te gaan picknicken en genieten van de zon, is intussen gesloten voor alle publiek. Nu ja 'genieten': dit is de slechtste zomer in vijftig jaar.

Canberra

In Cooma, in de Snowy Mountains, werden 500 huizen ontruimd. In Goulburn wordt dan weer gevreesd dat de Mulwaree-rivier uit haar oevers zal treden. Ook daar zijn honderden gezinnen naar veiligere oorden overgebracht. Sommige gebieden van Centraal-Australië kregen de voorbije twee dagen 100mm regen te slikken. Ter vergelijking: in de omgeving van Alice Springs valt jaarlijks 286mm neerslag. Om maar te zeggen. Canberra, de hoofdstad van Australië, heeft eveneens prijs. De Cotter Dam, pas vier jaar geleden gebouwd na een lange periode van droogte, overstroomde gisteren. 

Bron: HLN.be

Geen opmerkingen:

Een reactie posten