dinsdag 13 december 2011

Volgende fase crisis: ''geruisloze bankrun''

Klanten van Franse banken hebben in september zo’n 100 miljard euro aan kortlopende deposito’s opgevraagd. Dat zegt Eric Dor van de IESEG managementschool in Rijsel in de Britse krant Daily Telegraph. De effecten van deze geldtransfers duiken voor het eerst op in de boeken van de Banque de France.

Het gros van dit geld is op Duitse, Nederlandse en Luxemburgse banken gedeponeerd. Het geld behoorde vooral toe aan Amerikaanse fondsenbeheerders en Aziatische investeerders die bang zijn voor de Franse blootstelling aan Italiaanse schulden. In het derde kwartaal van dit jaar zagen de Italiaanse banken Intensa en Unicredit, de Spaanse banken BBVA en Santander en het Franse Société Générale meer dan 10% van hun deposito's afgehaald worden.

In The Economist zei een analist van Citi Group onlangs nog dat verschillende bedrijven hun overtollige fondsen uit Spaanse, Italiaanse, Franse en Belgische banken hebben weggehaald, terwijl een aantal banken de ECB hebben gevraagd om de lijst van 'acceptabele activa' tegen dewelke ze geld kunnen lenen uit te breiden.

Ook De Standaard maakt gewag van een ‘geruisloze bankrun’, waarbij bedrijven en particulieren geld weghalen uit landen als Griekenland, Portugal en Italië. Dat vooral Griekenland lijdt onder kapitaalvlucht bleek vorige week toen de gouverneur van de Griekse nationale bank dat voor het eerst toegaf in zijn monetair rapport.

'Om de gaten in hun balans te dichten doen de banken uit de landen van de eurozoneperiferie een steeds groter beroep op ECB-financiering. Dat is waarschijnlijk ook de reden dat de ECB de vereisten voor het onderpand heeft versoepeld,' aldus Peter vanden Houte van ING België. Maar mocht de eurozone opsplitsen dan zou dit onvermijdelijk tot het faillissement van deze banken leiden.

De ECB zou volgens Simon Ward van Henderson Global Investors sinds april zo’n 465 miljard euro aan steun hebben gegeven, waarvan 102 miljard euro de voorbije 14 dagen. In totaal staan de banken van de eurozone 1.300 miljard euro in het rood bij de ECB, dat is 4,5% van het bbp (bruto binnenlands product) van de eurozone.

Bron: Wereldgeheimen.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten