zondag 4 december 2011

Tijdbom tikt onder economie Nederland

Door: Ewout van den Berg

Te midden van alle paniek in de eurozone lijkt de Nederlandse economie een stabiele factor. Maar de Nederlandse economie is geen eiland. De onzekerheid van de eurozone zal druk zetten op de zwakke plekken van de binnenlandse economie. De afhankelijkheid van export, de grote financiële sector en de berg hypotheekschuld kunnen de economie in korte tijd in een ernstige crisis storten.

Vergeleken met andere Europese economieën lijkt er weinig aan de hand. De Nederlandse staatsschuld ligt met 65 procent van het bbp ruim onder die van zuidelijke lidstaten zoals Italië (121 procent) en is ook minder dan in andere kernlanden zoals Duitsland (82 procent). De handelsbalans laat nog steeds een flink overschot zien.

De jeugdwerkloosheid staat met 7,4 procent in contrast met de positie van jongeren in de rest van de EU, waar gemiddeld een op de vijf jongeren tussen 15 en 25 jaar werkloos is. De krimp met 0,3 procent van de Nederlandse economie vorig kwartaal betekent nog altijd een kleine groei van 1,1 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar.

Maar er zijn steeds meer signalen dat hieraan een einde komt. Als enige van de vijf grootste economieën van de eurozone kromp de Nederlandse economie het laatste kwartaal. Groeide de economie vorig jaar nog met 1,7 procent, nu voorspelt De Nederlandsche Bank dat deze dit jaar zal stagneren.

Ook minister Verhagen van Economische Zaken geeft toe dat ‘de seinen van de economie op oranje staan’. De onrust in de eurozone en de zich verdiepende crisis leiden ertoe dat het scenario voor de komende jaren uiterst onzeker is. Er zijn een aantal grote bedreigingen voor de Nederlandse economie.

Lees verder op: Socialisme.nu

Geen opmerkingen:

Een reactie posten