zaterdag 3 december 2011

Banken VS leenden biljoenen terwijl 'alles onder controle was'

Het gebouw van de Federal Reserve in Washington. © reuters

Meer dan twee jaar hebben wereldwijd opererende banken en de Amerikaanse Federal Reserve geprobeerd de details onder de pet te houden van de 7,7 biljoen dollar (ongeveer 5800 miljard euro) aan steun die aan de noodlijdende giganten door de instelling werd uitgeleend.

Persbureau Bloomberg komt vandaag met het nieuws dat een aantal banken die tijdens de eerste crisis in 2008 bezwoeren niet in de problemen te verkeren, wel tientallen miljarden aan noodhulp van de Federal Reserve ontvingen om een ondergang af te wenden. Alleen al op 8 december 2008 kregen banken en financiële instituties in totaal 1,2 biljoen dollar aan steun.

Het bontst maakte de Bank Of America het. Terwijl topman Kenneth D. Lewis zijn klanten in 2008 mailde dat zijn bank 'op weg was een van de sterkste ter wereld' te worden, leende zijn bank diezelfde dag 86 miljard dollar van de Fed.

'Freedom of information act'

Terwijl de banken met honderden miljarden aan overheidsgeld overeind bleven, ging de sector furieus lobbyen in Washington om strenger toezicht van overheidswege op hun handel en wandel tegen te gaan. Maar Bloomberg heeft nu op grond van de 'Freedom of information act' 29.000 documenten en gegevens van 21.000 transacties in handen gekregen, waaruit het vandaag citeert. Fedvoorzitter Bernanke had tijdens de rechtszaak al eens gezegd dat 'openbaarmaking schadelijk zou kunnen zijn voor (het vertrouwen in) de financiële sector.'

Dit alles komt naar buiten na een twee jaar durende rechtszaak, waarin de Fed en de financials samen probeerden deze informatie uit de publiciteit te houden. In het eerste half jaar na het uitbreken van de crisis heeft de Fed in totaal voor 7,7 biljoen dollar aan garanties afgegeven aan financiële instellingen, zo heeft het persbureau berekend.

De afgelopen dertig jaar is er door Washington (onder druk van banken, verzekeraars en Wall Street) voortdurend gedereguleerd. Financiële instellingen mochten tot 2008 zo goed als hun eigen toezicht bepalen. Sindsdien is er vanuit de politiek steeds meer druk gekomen om het toezicht van de overheid op de financiële wereld te verscherpen en is dat ten dele al gebeurd.
(Coen Brandhorst)

Bron: AD.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten