zondag 26 augustus 2012

Obama wil dat EU Griekenland tot na zijn herverkiezing in de euro houdt



Tussen het golfen door belt Obama hoofdzakelijk met buitenlandse leiders om hen ertoe over te halen geen dramatische besluiten te nemen vóór 6 november, omdat deze zijn herverkiezing in gevaar kunnen brengen.

Amerikaanse officials hebben er bij Europa op aangedrongen om Griekenland in ieder geval tot aan de presidentsverkiezingen op 6 november in de eurozone te houden. In Washington vreest men namelijk dat de wereldwijde chaos die dreigt te ontstaan na een Griekse exit de herverkiezing van Barack Hussein Obama in gevaar zal brengen.

De afgelopen maanden heeft Obama regelmatig contact onderhouden met Europese leiders. Vooral met de Franse socialistische president Francois Hollande zou hij een sterke band hebben opgebouwd. Hollande verklaarde vandaag dat Griekenland wat hem betreft in de eurozone moet blijven (2).

De Europese schuldencrisis wordt steeds meer gevoeld in de VS, waar men overigens kampt met vergelijkbare economische en financiële problemen. In oktober zal de Troika (EU/IMF/ECB) hoogstwaarschijnlijk alles behalve rooskleurig nieuws over Griekenland te melden hebben, waarop Europa belangrijke besluiten zal moeten nemen.

'Grexit pas na verkiezingen'

De Amerikanen zijn bezorgd dat Griekenland, nu het zich wéér niet aan de beloften en doelstellingen heeft gehouden, geen nieuwe miljarden uit het reddingspakket zal ontvangen. Dit betekent welhaast zeker het bankroet van de Grieken en vervolgens hun feitelijk onvermijdelijk geworden exit. Volgens de Britse Telegraph zou het Duitse ministerie van Financiën serieus overwegen om Griekenland in ieder geval tijdelijk uit de eurozone te zetten.

Obama zet de regeringen van de eurozone onder druk om Griekenland niet vóór 6 november uit de eurozone te laten gaan. In Washington weet men dat Obama nog steeds goed ligt in Europa en hoopt men erop dat de eurozone zal meewerken om een eventuele Grexit uit te stellen tot na de verkiezingen, zodat de wereldwijde onrust die vervolgens ontstaat niet meer kan voorkomen dat Obama nog eens 4 jaar in de Oval Office zal mogen verblijven (1). Of beter gezegd: golf kan spelen op het gazon, want dat schijnt hij volgens sommige critici veel vaker te doen dan werken.

Xander

(1) Deutsche Wirtschafts Nachrichten
(2) NU

Bron: Xandernieuws.punt.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten