woensdag 15 augustus 2012

Buma haalt uit naar bankiers

Het CDA wil een tuchtcollege in het leven roepen voor de financiële sector. Ook moet de persoonlijke aansprakelijkheid van bankiers worden uitgebreid en moet marktmanipulatie strafbaar worden. Dat heeft CDA-lijsttrekker Sybrand van Haersma Buma woensdag gezegd.

Buma pleit voor een ‘nieuwe moraal’ in de hele samenleving, waarin niet het individu centraal staat maar de ‘zorg voor elkaar’. Dat geldt onder meer voor de financiële sector. “Ik verwacht van bankiers net zulk verantwoord gedrag als van andere Nederlanders. We hebben lang gehoopt dat zelfregulering zou werken, maar de sector hoort alleen ‘zelf’ en vergeet de regulering”, zei Buma. Hij zei ‘geschokt’ te zijn door het Libor-schandaal, waarbij banken rentetarieven hebben gemanipuleerd.

Buma herhaalde een eerder CDA-voorstel om de bonussen van bankiers te beperken tot maximaal een kwart van het vaste salaris. Hij voegde daaraan toe dat bonussen alleen zijn toegestaan als daarmee ‘maatschappelijk verantwoord gedrag’ wordt gestimuleerd.

Buma deed zijn voorstellen bij de presentatie van een boek waarin hij zijn visie op de politiek en de samenleving uiteenzet.

Auteur: Novum

Bron: ND.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten