woensdag 15 augustus 2012

China en Japan zien export dalen door crisis



Zowel China als Japan had de afgelopen maand veel hinder van de aanhoudende economische crisis in Europa en de Verenigde Staten. Beide Aziatische reuzen zagen de export in juli dalen en er zijn geen voortekenen dat het de komende maanden beter zal gaan.

China exporteerde de afgelopen maand 1 procent minder dan vorig jaar in dezelfde periode. Tegelijkertijd steeg de import van goederen naar China met 4,7 procent. In een gisteren verschenen rapport werd bovendien bekend dat de output van fabrieken op het laagste niveau zit sinds 2009.

Met name de export naar Europa heeft een harde klap gekregen voor de Chinezen. In juli werd 16,2 procent minder verkocht aan Europese landen. En waar de export richting de VS in juni nog met ruim 10 procent groeide, daar viel diezelfde groei in juli terug naar 0,6 procent.

Analisten vrezen dat China door deze terugval het verwachte groeipercentage dit jaar niet zal halen. Beijing zelf zegt er nog van overtuigd te zijn dat die groei wel degelijk wordt gehaald. Slaagt China daar desondanks niet in, dan zal dat effect hebben op de levens van talloze arbeiders.

Japan

Ook Japan merkt de gevolgen van de economische crisis in Europa en de VS. Met name grote merken als Sony en Canon hebben de afgelopen maand minder geëxporteerd. Veel Japanse hightech bedrijven zijn grotendeels afhankelijk van buitenlandse markten en raken door de crisis in de problemen.

Een ander probleem voor Japan is de hoge koers van de yen ten opzichte van de dollar. Dit maakt het in veel landen onaantrekkelijk om goederen uit Japan te kopen. Financiële experts verwachten daarom dat het Oost-Aziatische land binnenkort monetaire en fiscale maatregelen zal treffen.

Bron: Aziatischetijger.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten