maandag 27 augustus 2012

Zeldzame reeks aardbevingen treft zuiden Californië


© Google Maps.Een deel van Californië. Het epicentrum van de bevingen lag bij markering (A), tussen El Centro en de Salton Sea.

Het zuiden van de Amerikaanse staat Californië is zondag opgeschrikt door een reeks lichte tot middelzware aardbevingen. De zwaarste had een kracht van 5,5 op de schaal van Richter en werd zondagmiddag even voor 14 uur (plaatselijke tijd) geregistreerd.

Geologen spreken van een 'zwerm' aardbevingen. Die begon 's ochtends rond 10 uur en deed zich voor in het gebied tussen de plaatsen El Centro, vlak bij de Mexicaanse grens, en Brawley. In Brawley werd vanwege de aanhoudende naschokken besloten over te gaan tot ontruiming van een ziekenhuis.

Over de hele dag werden er nog eens dertig aardbevingen waargenomen, allen met een minimale momentmagnitude van 3,5. 'Het soort activiteit dat we nu waarnemen kan mogelijk uren of zelfs dagen aanhouden', zei meteoroloog Robert Graves van USGS.

Verder zou vooral sprake zijn van lichte schade aan gebouwen. Er zijn geen berichten van doden of gewonden.

Zeldzaam

Maandagochtend is een zwaardere beving gemeld voor de kust van El Salvador, met een kracht van 7,4. Voor Costa Rica, Nicaragua, El Salvador, Honduras, Guatemala, Panama en Mexico is een tsunamiwaarschuwing uitgevaardigd.

Zo'n reeks bevingen is een relatief zeldzaam verschijnsel. 'We hebben zoiets meegemaakt in de jaren 70. En de vorige was in de jaren 30', zei seismoloog Lucy Jones van de Amerikaanse dienst USGS. 'Ons systeem loopt vast door zoveel bevingen.'

Vaker getroffen

Dezelfde regio wordt vaker getroffen door reeksen aardbevingen. Dat gebeurde voor het laatst in 2005. Volgens de Amerikaanse geologische dienst USGS kunnen de naschokken nog dagen- tot wekenlang aanhouden. De op een na zwaarste naschok, ruim 25 km ten noorden van El Centro, had zondag een kracht van 5,3 op de schaal van Richter.

Het getroffen gebied bevindt zich in de overgangszone tussen de Imperial- en de San Andreas-breuklijn. De San Andreas-breuk is 1300 km lang en veroorzaakt aan de Amerikaanse en Mexicaanse westkust geregeld aardbevingen.

Bron: Volkskrant.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten