woensdag 28 september 2011

Opnieuw onrust in nachtelijk Bulgarije: 168 arrestaties

Rellen in Katunitsa afgelopen weekend. © reuters
 
In Bulgarije zijn in totaal 168 mensen gearresteerd, nadat voor de tweede nacht op rij in grote steden rellen uitbraken. Die volgen na bloedige confrontaties tussen de leider van een groep Roma-zigeuners en zijn dorpsgenoten.

Zo'n 2.200 mensen namen vannacht deel aan demonstraties in 14 steden, maakte de politie vandaag bekend. In het armste land van de EU is de grootste onrust sinds jaren uitgebroken.

Honderden jonge mensen zijn gefrustreerd door het gebrek aan kansen in een economie die moeilijk herstelt en - volgens velen - het perfecte klimaat vormt voor georganiseerde misdaad.

Bommen en vleesmessen

'In totaal zijn 168 mensen gearresteerd voor verstoring van de openbare orde; het grootste deel voor het dragen van kleine bommen, messen, knuppels, slangen van stofzuigers, en vleesmessen', maakte het ministerie van Binnenlandse Zaken vandaag bekend.

De spanning is opgelopen nu de bewoners van het dorp Katunitsa - zo'n 160 kilometer ten oosten van Sofia - de Roma-leider Kiril Rashkov ervan beschuldigen een 19-jarige man te hebben doodgereden. Verschillende huizen en auto's van de leider werden afgelopen weekend in brand gestoken. De politie maakte vandaag bekend dat Rashkov inmiddels is gearresteerd en aangeklaagd voor het doen van doodsbedreigingen.

De hoofdaanklager van Bulgarije heeft opgeroepen tot een snelle arrestatie van mensen die aanzetten tot radicale en etnische spanningen in een land waar de bevolking voor vijf procent uit Roma-zigeuners bestaat.

Bron: AD.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten