zaterdag 24 september 2011

Wetenschappers brengen filmen van dromen stap dichterbij

Onderzoekers van de universiteit van Berkeley hebben een methode ontwikkeld om breinactiviteit bij het bekijken van beelden om te zetten in video. Dat moet op termijn de deur openen om video's te kunnen maken van dromen.

De techniek werkt doordat software breinactiviteit koppelt aan bewegingen, vormen en kleuren, aldus de onderzoekers. Daardoor kan de software reconstrueren naar welke beelden mensen aan het kijken zijn. De breinactiviteit wordt gemeten door de visuele cortex, de plek in de hersenen waar beelden worden verwerkt, op te delen in kleine gedeeltes en de bloedtoevoer naar die plekken te analyseren. De onderzoekers gebruiken daarvoor de techniek fMRI, functional Magnetic Resonance Imaging.

De technologie is nog allesbehalve goed ontwikkeld. Het zal volgens de onderzoekers nog tientallen jaren duren voor het omzetten van breinactiviteit in video's een techniek is die volwassen genoeg is om praktische toepassingen te hebben. Er wordt onder andere gewerkt aan het ophogen van de resolutie van de beelden, door meer hersengebieden te analyseren die betrokken zijn bij het verwerken van beeld.

Als de techniek eenmaal goed is uitgewerkt, kan het onder meer gebruikt worden om dromen om te zetten in films. Ook kan op die manier gecommuniceerd worden met mensen die in coma liggen. Ook zou het gebruikt kunnen worden om computers te besturen zonder dat de gebruiker een fysieke actie hoeft te ondernemen als het aanraken van een touchscreen of het typen op een toetsenbord.

Orginele artikel + Filmpje: Tweakers

Geen opmerkingen:

Een reactie posten